Trend kupovine bele tehnike online raste i vreme je da mu se pridružite! Zašto i ne biste, kad u samo nekoliko klikova možete doći do efikasnih i povoljnih uređaja kojima možete opremiti svoj dom?

Ako se plašite da zakoračite u svet internet kupovine, ovo je tekst za vas! U sledećim redovima pročitajte kako bezbedno kupovati belu tehniku online, bez bojazni od internet prevara.

Kako proveriti da li je internet prodavnica pouzdana?

Koliko god cena šporeta, frižidera ili mašine za sudove bila primamljiva na nekom sajtu, pre kupovine prvo proverite da li je internet prodavnica pouzdana.

Recimo da već danima pratite promocije određenog modela Bosch veš mašine koju želite da naručite za svoj dom i naišli ste na sajt koji vam nudi povoljne uslove za kupovinu. Tada je ključno da pre nego što donesete konačnu odluku i unesete svoje podatke sa platne kartice, pogledate da li ta online prodavnica bele tehnike ima detaljne i pouzdane podatke o datom uređaju.

Dakle, vidite da li Bosch veš mašina ima garanciju, koja joj je zemlja porekla itd. Ne zaboravite da proverite sve podatke o ceni, da li je dostava uključena u ukupan trošak, ima li skrivenih troškova.

Dalje, na sajtu potražite informacije o uslovima pod kojima se obavlja prodaja, pročitajte ugovor i opšte uslove poslovanja, obaveštenja o potrošačkim pravima, kako funkcioniše povraćaj robe, povraćaj novca…

Najzad, proverite osnovne podatke o samoj internet prodavnici, da li ima vlasnika, koje je njegovo ili njeno puno ime, koja je adresa sedišta firme, imaju li kontakt podatke, broj telefona ili mejl adresu i slično.

Povezana vest:  Gejming napadi za vreme izolacije: tokom prethodne godine detektovano 5,8 miliona napada

Ukoliko online prodavnica ima sve podatke, verovatno je reč o pouzdanoj firmi, koja je transparentnošću podataka pokazala da ne pokušava da prikrije informacije i da poznaje propise.

Međutim, ukoliko i dalje niste sigurni da je kupovina pouzdana, potražite iskustva o online kupovini na tom sajtu od ostalih internet korisnika, proverite podatke kompanije u javnim registrima ili podatke o internet domenu prodavnice.

Kako naručiti belu tehniku online?

Ukoliko ste pronašli svoju idealni kućni aparat i uverili se da je u pitanju pouzdana internet prodavnica, vreme je da naručite svoj uređaj!

Naručivanje je poprilično jednostavno – sve željene proizvode smestite u svoju virtuelnu korpu i kada ste sigurni da je to sve što želite da naručite, kliknite na dugme “Naruči”, “Kraj kupovine”, Buy Now” i slično.

Ono što vam preostaje nakon toga je da popunite liče podatke, odnosno adresu, broj telefona, e-mail, kako bi prodavci mogli da vam isporuče traženu robu, garanciju, račun ili da vas kontaktiraju u slučaju novih promocija i ponuda.

Na kraju ćete verovatno, ako već niste, imati priliku da se upoznate sa kupoprodajnim ugovorom u elektronskom obliku i da odaberete način plaćanja.

Kako se plaćaju uređaju online?

Dok u prodavnicama u vašem mestu možete da plaćate mobilnim telefonima ili kešom, način plaćanja uređaja online zavisiće isključivo od metoda koje ponudi prodavac. Uglavnom se plaćanje vrši – pouzećem, platnim karticama ili uplatom na račun.

Povezana vest:  Kompanije Samsung i Getty Images najavile partnerstvo

Plaćanje pouzećem je možda najpouzdanija metoda, zato što svoj novac dajete tek nakon što uređaj preuzmete na svojoj adresi. Na ovaj način ne ostavljate  podatke o svojoj platnoj kartici, a time i ne rizukujete njihovu moguću bespravnu zloupotrebu.

Ako odlučite da plaćanje ipak obavite platnom ili deviznom karticom, prvo se uverite da li je sajt pouzdan i da li ima oznaku  “3-D Secure”, “Verified by Visa” ili “MasterCard Secure Code”, jer to znači da je prisutan još jedan sloj zaštite.

Da se i sami osigurate od mogućih prevara, probajte da za internet kupovinu koristite posebne kartice, na koje ćete novac uplaćivati tek kada odlučite na naručite neke proizvode.

Takođe, trudite se da stanje na kartici kojom ste navikli da šopingujete na internetu, redovno proveravate, jer zahvaljujući Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, neovlašćene transakcije najkasnije 45 dana od od datuma zaduženja možete prijaviti banci.

Umesto platnih kartica, možete se poslužiti servisima za posredovanje u kupovini na Internetu, poput PayPal-a, Google Checkout-a ili Skrill-a. Naravno, svi se oni razlikuju po načinu posredovanja, ali je njihova glavna prednost ista – ako koristite ove servise, nećete morati ostavljati podatke sa platne kartice na svakom sajtu, čime ćete smanjiti mogućnost krađe podataka.

Povezana vest:  HONOR Watch ES – stil u pokretu

Kako se isporučuje bela tehnika?

Kad je isporuka bele tehnike u pitanju, svi se uglavnom brinu o tome koliko će iznositi poštarina i koliko vremena treba da stigne aparat do njihovog doma.

O trajanju i iznosu isporuke, morate pronaći informacije na samoj internet prodavnici. Ako kupujete sa sajtova čije je poslovanje registrovano u Srbiji, uglavnom se dostava vrši u roku od 24 do 72 sata.

Bilo kako bilo, prema Zakonu o zaštiti potrošača, koji god komad bele tehnike naručili, mora da stigne na vašu adresu u roku od 30 dana. U suprotnom, prodavac je dužan da vam vrati sav uplaćen novac.

Što se cene dostave tiče, ona će zavisiti od vrednosti uređaja koji kupujete. Za aparate koji koštaju više od 5.000-10.000 dinara, poštarina je uglavnom na teritoriji naše zemlje besplatna. Naravno, opet napominjemo da sve zavisi od prodavnice od koje kupujete belu tehniku.

Ukoliko ste odlučili da kupovinu obavite na inostranom sajtu, imajte na umu da ćete uz duži vremenski period koji ćete čekati da vam stigne uređaj, morati osim veće dostave da u nekim slučajevima platite i carinu, porez i troškove špedicije, što se često  nimalo ne isplati.

Kupujte sigurno, da biste izbegli internet prevare i napade hakera, isključivo od proverenih i renomiranih internet prodavnica, čitajte iskustva ostalih korisnika i dobro upoznajte svoja prava!

Autor: Srbijanka Stanković