Slobodna zona Novi Sad dobila je saglasnost Vlade Republike Srbije da se njena teritorija proširi na lokaciju Industrijskog parka Pobeda, čime se stvaraju dodatni uslovi za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i uvođenje poreskih olakšica za izvozno orijentisane kompanije.

„U pristupanju slobodnoj zoni vidimo veliku poslovnu šansu kako za nas, tako i za sve naše postojeće i buduće zakupce. Sigurni smo da pored svih pogodnosti koje Industrijski park Pobeda nudi, slobodna zona predstavlja temelj za unapređenje poslovanja i ostvarivanje veće konkurentske prednosti,” izjavio je Mile Štrbac, direktor sektora upravljanja industrijskim prostorom kompanije Marera Properties.

Povezana vest:  Red Bull Racers - igrica za ljubitelje brze vožnje

U slobodnim zonama Srbije posluje više od 200 multinacionalnih kompanija sa više desetina hiljada zaposlenih, a izvoz čini više od 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Kompanije koje posluju u okviru slobodne zone imaju pravo na poreske olakšice, poput oslobađanja od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala.

Povezana vest:  Samsung Electronics otkrio viziju ‘Zajedno za budućnost’ na CES 2022

„Uloga i značaj slobodnih zona u privrednom razvoju Srbije je velika, kako na makro tako i na mikro ekonomskom planu. Stvaraju se uslovi za direktne strane investicije, proizvodi iz Srbije imaju veću šansu za afirmaciju na međunarodnom tržištu, kreira se povoljan poslovni ambijent”, izjavio je Miloš Pajović, direktor Slobodne zone Novi Sad.

Pobeda je jedini industrijski park na severu zemlje koji pored logističkih i proizvodnih kapaciteta nudi skladišni i kancelarijski prostor. Lociran u neposrednoj blizini Novog Sada, park Pobeda trenutno raspolaže sa 110 hiljada kvadratnih metara proizvodnih kapaciteta i 17 hektara zemljišta predviđenog za izgradnju novih objekata. U okviru parka za sada posluje 35 etabliranih i rastućih kompanija čije su delatnosti iz najrazličitijih oblasti poput prerađivačke, trgovinske i saobraćajne industrije. Od avgusta 2020. godine Pobeda je deo portfolija kompanije Marera Properties koja se bavi akvizicijom, razvojem, iznajmljivanjem i upravljanjem nekretninama komercijalne namene.

Povezana vest:  Interesovanje dece za sajtove za onlajn kupovinu u porastu