Elektromreža Srbije je uspešno i u rekordnom roku završila Drugu Sekciju Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, izjavila je danas generalna direktorka EMS Jelena Matejić prilikom obilaska trafostanice Kraljevo 3.

Ovaj projekat je podrazumevao gradnju potpuno novog dalekovoda između Kragujevca i Kraljeva, dugačkog gotovo 60 kilometara, sa 174 stuba, kao i obimne radove na EMS-ovim trafostanicama u tim gradovima. Izgrađeno je razvodno postrojenje 400 kV, transformacija 400/220 kV i trafo polje 220 kV u TS Kraljevo 3, i opremljeno je dalekovodno polje 400 kV u TS Kragujevac 2.

Jelena Matejić je navela da se radi o projektu od najvišeg nacionalnog i panevropskog značaja, koji ima strateški prioritet i važnost, a EMS ga je realizovao uz podršku grantova iz EU, međunarodnog kredita i sopstvenih sredstava.

„Dalekovodna trasa od 60 kilometra izgrađena je u kratkom i rekordnom roku, od 2020. godine do danas. Izvedeni su radovi u trafostanici, pa je Kraljevo po prvi put dobilo transformaciju na 400 kilovoltnom superiornom naponu, najvišem naponu u Srbiji“, rekla je generalna direktorka EMS.

Kraljevo, 15. juna 2022. – Akcionarsko drustvo Elektromreza Srbije organizuje dogadjaj povodom zavrsetka elektroenergetskog projekta od strateskog znacaja za Republiku Srbiju, druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos elektricne energije. Trafostanica u Krljevu. FOTO TANJUG/ NEBOJSA RAUS/ bg

Navela je da je završetak druge sekcije Tranbalkanskog dalekovoda uvod u treću i četvrtu sekciju.
„Već sada imamo i ogroman finalni rezultat kroz mogućnost da se u ovom delu centralne Srbije razvija privreda. Da još bolje naponske prilike, stabilnost, sigurnost i pouzdanost rada mreže doprinesu razvoju centralne Srbije“, rekla je Matejić.

Povezana vest:  Sačuvajte dragocene uspomene u 4K rezoluciji sa novim Sony Handycam kamkorderima

Ocenila je da EMS radi intenzivno, kao nikada u istoriji ove kompanije, ali i sveukupno u istoriji prenosnih sistema u čitavom regionu.

Navela je da je od 2011. godine do danas EMS kroz projekte realizovao investicije vredne 380 miliona evra, te da će do kraja 2030. kroz investicije koje su u toku dodatna realizacija biti vredna 760 miliona evra.
„Od 2013. do danas, podigli smo snagu transformacije u Srbiji za 17 odsto, a očekujemo da do 2030. uvećanje bude 40 posto“, rekla je Jelena Matejić.

Povezana vest:  Koronavirus doneo i porast sajber kriminala

Ocenila je da investicioni zamah traje, da EMS radi danonoćno i donosi sigurnost za stanovništvo i privredu.
„Zahvaljujući investicijama i naporima, stanovnišvo ne oseća duboku krizu koja potresa ceo svet, a posebno Evropu poslednjih dana. Nijedan stanovnik Srbije nije bio ugrožen, niti je imao restrikciju isključivo zahvaljujući EMS-u, jer smo prebrodili sve nemogućnosti da se stanovništvo snabdeva iz proizvodnih resursa u našoj zemlji“, rekla je Matejić.

Ona je kazala da je EMS pripremio Srbiju za novu energetsku tranziciju, i podsetila da je 2016. godine osnovana međudržavna firma SCC za koordinaciju sigurnosti.

Navela je da je EMS osnivač i 75-postotni suvlasnik SEEPEX-a, jedine berze električne energije koja posluje aktivno na Zapadnom Balkanu.

Povezana vest:  Kompanija Lenovo najavljuje modularne All-in-One tanke klijent računare

Generalna direktorka je najavila da se sada ulazi u kooperaciju sa slovenačkom berzom, kako bi bila stvorena prva regionalna berza u ovom delu Evrope. Obe strane vlasnici su istih 33,3 posto, a ubrzane su aktivnosti da se Mađarska pridruži istim procentom, te da regionalna berza do kraja godine počne sa operativnim radom.

Navela je i da je posle sastanka na vrhu Srbije i Mađarske, te na ministarskom nivou, dogovoreno dupliranje kapaciteta interkonektora ka Mađarskoj.

„Već su potpisani memorandumi o saradnji koji će doprineti da se projekti završe do horizonta 2030. godine“, rekla je ona.

Radove na Drugoj sekciji izveo je konzorcijum Energotehnika Južna Bačka, Elektromontaža Kraljevo i Elnos BL, čiji predstavnik Ilija Labus kaže da su izuzetno ponosni na izvođenje projekta od nacionalnog znaccaja.

Naveo je da su radili sa više kooperanata, i par stotina ljudi, a posao završili pre roka uz dobru saradnju sa investitorima, za godinu i po dana.

„Trafostanica Kraljevo 3 nije značajna samo kao deo Transbalkanskog koridora, nego i zbog poboljšanja naponskih prilika u ovom regionu Zapadne Srbije“, rekao je Labus.