Prilikom kupovine novih kućnih aparata jedno od očekivanja korisnika je da oni dugo traju i ispravno rade. Međutim, kvarovi se ponekad dešavaju čak i dok je uređaj još uvek u garantnom roku. S obzirom da kupovina bele tehnike predstavlja značajnu investiciju, posebno ako je reč o velikim kućnim uređajima poput frižidera, šporeta ili veš mašine, izbor kvalitetnog modela, ali i pravilno rukovanje i redovno održavanje su od velikog značaja.

Uz pridržavanje uputstva za upotrebu, možete značajno produžiti radni vek vašeg uređaja, pa čak i poboljšati njegovu energetsku efikasnost. Evo nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da vaši novi aparati ispravno rade i dugo traju.

#1 Za svaki kućni uređaj: pažljivo pročitajte uputstvo proizvođača

Iako većina korisnika jednostavno preskače ovaj korak, pažljivo čitanje uputstva za upotrebu jedna je od najvažnijih stvari koje morate uraditi pre nego što pustite u rad vaš novi kućni uređaj. Uputstva za upotrebu su data sa razlogom. Ne samo da se u njima nalaze informacije o tome kako da pravilno koristite uređaje, nego i saveti kako da ih pravilno održavate i na taj način im produžite vek trajanja.

Ako ga pravilno održavate, vaš novi aparat, pod uslovom da je od renomiranog i pouzdanog proizvođača, trajaće znatno duže nego što je to propisano garancijom. Danas proizvođači frižidera, šporeta, veš mašina i drugih uređaja daju garantni rok i do pet godina. Ali uz pravilnu upotrebu i redovno održavanje i čišćenje, kućni aparati mogu da traju i znatno duže od deset godina.

Sa druge strane, ako ne brinete o njima i ne koristite ih na pravilan način, vrlo je verovatno da će se pokvariti i pre isteka garancije. Ukoliko do kvara dođe u garantom roku možete podneti reklamaciju za popravku ili zamenu aparata. Međutim, ako kućni uređaji ne funkcionišu pravilno ili prestanu sa radom nakon isteka garancije, biće vam potreban dobar majstor za belu tehniku, koji može da otkloni svaki kvar. Druga opcija je kupovina novog uređaja, što predstavlja značajan izdatak.

Povezana vest:  Globalna premijera Mi 11: kamera na nivou filmskog studija i performanse za profesionalce

#2 Frižider – dozvolite mu da “diše”

Jedna od najkorisnijih stvari koju možete da učinite za svoje kućne aparate, pa tako i za vaše rashladne uređaje, je da ih redovno čistite. Zavojnice kondenzatora, koje se nalaze sa zadnje strane frižidera, vremenom prekrije prašina. Ona otežava rad uređaja i pod takvim okolnostima aparat teže radi i troši više električne energije kako bi rashladio hranu koja se u njemu skladišti. Zato je od velike važnosti da najmanje jednom godišnje očistite zavojnice kondenzatora. Isključite frižider iz struje pa nakon toga usisajte prašinu ili je obrišite krpom.

Takođe, dobro bi bilo da frižideru omogućite prostor da “diše”. Ukoliko ga stavite preblizu zidova, kompresor bi mogao da se pregreva i na taj način da se ošteti.

Isto tako, veoma je važno da redovno održavate higijenu unutar frižidera i da ne preterujete sa količinom hrane koju odlažete u njemu. Ako ne omogućite cirkulaciju vazduha između hrane, frižideru će biti potrebno mnogo više vremena da je ohladi. To znači duži rad i veću opterećenost delova, pa samim tim i veću verovatnoću za njihovo brže stradanje.

Na kraju, obavezno čistite i zaptivnu gumu na vratima frižidera. Ako to ne činite redovno, osim što se vrata neće dobro zatvarati i što će uređaj duže raditi, mogu se javiti i naslage buđi. Imajte na umu da se buđ od ostataka hrane najčešće javlja upravo u naborima zaptivne trake i može biti prilično opasna po zdravlje ljudi.

#3 Šporet – uvek koristite odgovarajuće ringle

Kada su u pitanju šporeti i ugradne ploče, ono što je najbitnije je da uvek upotrebljavate odgovarajuću ringlu za pripremanje obroka. Obično se na šporetu nalaze četiri ringle od kojih su dve ekspres a dve služe za duže kuvanje. Takođe, dve ringle su obično manjeg a dve većeg prečnika. Pa ako želite skuvati kafu na primer, naravno da tada treba koristiti manju ekspres ringlu. Drugim rečima, birate prečnik ringle na osnovu prečnika suda u kome želite da pripremate hranu, ali i prema tome da li je potrebno brzo kuvanje ili ne.

Povezana vest:  Lenovo imenuje Eštona Kučera za novog inženjera proizvoda

Takođe, važno je da koristite kvalitetnu opremu za kuvanje. Ukoliko se vaš lonac vremenom deformisao i njegovo dno ne naleže dobro na ringlu, šporetu će biti potrebno i do 50% više vremena i struje da bi se zagrejao. To znači veće opterećenje, kraći vek trajanja uređaja, ali i veća potrošnja električne energije.

Kada je u pitanju rerna, osim redovnog čišćenja potrebno je i povremeno proveriti u kakvom je stanju zaptivna guma na vratima. Ako je pocepana, toplota će izlaziti van i uređaj će morati duže da radi kako bi dostigao željenu temperaturu pečenja. Osim toga, toplota može zagrejati i dugmad koja se nalaze odmah iznad pećnice pa čak ih vremenom može i istopiti i tako izazvati kvar.

Važna napomena za čišćenje: nikada ne prskajte direktno sredstvom za čišćenje po šporetu, nego ga nanesite na krpu, pa onda prebrišite površine koje želite. Direktnim prskanjem, pogotovo na prekidače, sredstvo za čišćenje može dopreti do električnih komponenti i instalacija i izazvati kvar.

#4 Sudomašina – redovno čistite filter

Kvalitetna mašina za pranje sudova uz pravilno održavanje vas može služiti i više od deset godina. Potrebno je da redovno čistite filter i proveravate da li su zaptivne gume na njenim vratima dobre. Ako je dihtung guma ispucala, voda može prodreti do drugih delova mašine i naneti štetu uređaju. U tom slučaju jedino vam preostaje da pozovete dobrog majstora i da na taj način pokušate da rešite problem.

Povezana vest:  Zaposleni koji rade od kuće čekaju zaštitu: 73% zaposlenih nisu dobili sajber-bezbednosne smernice za rad od kuće

Što se tiče filtera, njega treba čisti najmanje jednom u dva ili tri meseca, kako bi uređaj radio bez opterećenja i kako biste se oslobodili neprijatnih mirisa. Naravno, potrebno je i povremeno uključivati program samočišćenja, ako ta opcija postoji na aparatu.

#5 Mašina za pranje veša – redovno održavanje za mirišljav veš i duži vek trajanja

Održavanje mašine za pranje veša nije tako težak posao. Sve što treba da uradite je da povremeno, jednom ili dva puta mesečno, u zavisnosti od toga koliko često je koristite, očistite filter. Na taj način oslobodićete se nakupljenih dlaka i prljavštine. Osim toga što će neprijatni mirisi nestati, olakšaćete posao pumpi za vodu, a to znači i duži vek trajanja mašine.

Takođe, ukoliko veš mašina ima program samočišćenja potrebno ga je uključivati prema uputstvu koje je dao proizvođač, odnosno u zavisnosti od toga koliko često koristite uređaj. Dobra opcija je i da povremeno u bubanj ubacite belo sirće (2 dl) i pustite praznu mašinu da radi na ciklusu brzog pranja. Kombinovanjem ovih metoda čišćenja i održavanja, mašina za pranje veša vas može služiti bez greške deset i više godina.

Održavanje kućnih aparata u dobrom stanju i njihova pravilna upotreba mogu drastično produžiti njihov “vek trajanja”. To znači da će vas dugo služiti i da ćete potrošiti manje novca na eventualne popravke, ali i na račune za utrošenu struju, jer što lakše aparat radi to će manje energije trošiti. Zato ne budite lenji, redovno vodite računa o svojim kućnim aparatima i održavajte ih čistim i ispravnim.