Yandex i tim vodećih ruskih naučnika, razvili su najsavremeniju neuronsku mrežu za predviđanje prirodnih katastrofa. Novi algoritam pruža visoko precizne prognoze prosečnih promena temperature površine okeana, koje svojim uticajem, mogu izazvati prirodne katastrofe u određenim delovima sveta.

Tim stručnjaka sa Više ekonomske škole iz Moskve i Yandexove škole za analizu podataka u saradnji sa Yandex Cloud-om, obučio je neuronsku mrežu da modelira prosečnu temperaturu u ekvatorijalnoj zoni Tihog okeana. Prognoziranjem El Ninja – fenomena koji karakteriše promene u distribuciji temperature površinske vode u Tihom okeanu – algoritam može pomoći u predviđanju suša, poplava, šumskih požara i propadanja useva.

Povezana vest:  Ispoljite lični stil: Personalizujte HONOR Magic5 Lite

Za obuku neuronskih mreža, naučni tim je koristio hiljade toplotnih mapa sa sintetičkim i stvarnim podacima prikupljenim od 1800. godine do danas. Koristili su Yandexove alate za mašinsko učenje (ML) kako bi pomogli računaru da identifikuje obrasce u toplotnim mapama. Novi model može da prepozna El Ninjo događaj 1,5 godina unapred, a naučnici planiraju da period prognoze bude i duži.

Povezana vest:  Samsung GALAXY S4 Zoom – prvi smart telefon sa 10x optičkim zumom dostupan i na tržištu Srbije

Tehnologija zasnovana na oblaku koju koristi Yandex Cloud, omogućava brz i fleksibilan pristup uslugama mašinskog učenja, koje pomaže istraživačima da testiraju različite modele. Kako navodi Ana Lemajkina, direktorka nacionalnih strateških projekata u Yandexu Klaud-u: „U projektima kao što su istrživanje El Ninja, brz i fleksibilan pristup uslugama je ključan za tesitranje različitih modela mašinskog učenja. Svaki novi test sa novom arhitekturom neuronske mreže može povećati period prognoze, i shodno tome, pomoći naučnicima da naprave bolja predviđanja širokog spektra prirodnih katastrofa“.

Povezana vest:  Stefan Milivojević „PES šampion 2017“

Yandex je posvećen unapređenju naučnih istraživanja a ujedno i pruža najinovativnije tehnologije naučnicima iz različitih oblasti. Kroz najsavremenije algoritme za mašinsko učenje i napredne alate za analizu podataka, Yandex omogućava naučnicima da steknu nove uvide u složene probleme, ubrzavajući tempo otkrića.

U novembru 2022. godine, Yandex je najavio otvaranje razvojnog centra u Beogradu, koji zapošljava preko 1.000 međunarodnih IT profesionalaca.