TECNO, globalni pionir mobilne fotografije, nedavno je održao tradicionalni godišnji događaj Future Lens 2023 u Šangaju i istakao svoje liderstvo u inovacijama pametnih telefona. Na tom događaju je predstavio tri najnovije tehnologije u fotografiji za sledeću godinu. U pitanju je revolucionarni fizički podesivi otvor blende u W-shaped Adjustable Physical Aperture; prva u industriji tečna telefoto makro sočiva – Liquid Telephoto Macro Lens i AI-powered Universal multi skin tone, univerzalno rešenje za tonove fotografije. Future Lens 2023 je ugostio veoma važne govornike koji su učestvovali u panel diskusijama zajedno sa liderima Tecno, Sonija i Fotografa amatera, koju su istakli značaj događaja kao platforme za širenje pogleda i iskustava iz oblasti fotografije.

Pomoću tri nove tehnologije, TECNO rešava glavne probleme fotografisanja pametnim telefonom – koristeći bioničku viziju za optimizaciju svetlosti i senke, te koristeći tehnološke inovacije za predstavljanje fuzije oblika sa više kamera i lepotu sočiva mobilnih telefona, i pružajući inkluzivnu multi-skin tehnologiju snimanja koja može da predvodi buduću revoluciju snimanja pametnim telefonima.

Fizički podesivi otvor blende u obliku slova W stvara harmoniju kod oštrog pozadinskog osvetljenja

Povezana vest:  Huawei Watch 3 serija od danas dostupna za pre-order

Industrija se dosta fokusirala na otklanjanje prepreka koje donose fotografije osvetljene pozadinskim svetlima. TECNO je razvio rešenje koje koristi bionički viziju za rešavanje problema izazvanih jakim pozadinskim osvetljenjem za tradicionalne kamere pametnih telefona sa fiksnim blendama. Nova tehnologija podesivog fizičkog otvora blende u obliku slova W znači da korisnici više ne moraju da prave kompromise ili biraju između lepih predela i dobrih profilnih slika. Patentirana tehnologija pruža mogućnost korisnicima da ručno podese otvor blende kamere, precizno upravljajući svetlošću i eliminišući oštar odsjaj za dobijanje kvalitetne fotografije. Ova revolucionarna inovacija osigurava da TECNO kamere za pametne telefone mogu lako da se nose sa izazovnim uslovima osvetljenja, pružajući fantastične fotografije u svim uslovima.

Prvenac industrije: tečno telefoto makro sočivo

Tehnologija tečnih sočiva kod kamera pametnih telefona pruža fotografima benefite kao što su unapređena brzniha fokusa i agilno zumiranje. Ipak, TECNO novo revolucionarno tečno telefoto makro sočivo je prva upotreba tehnologije u periskopskoj telefoto kameri pametnih telefona. Da bi tradicionalno periskopsko telefoto sočivo postiglo makro fokus od 5cm, rad motora mora da bude povećan, što znači da je povećana celokupna dužina modula, pa je uz sve to, teško dobiti tanak i lagan dizajn celokupnog uređaja. Tradicionalna sočiva su podeljena na dva dela i jedino moguće rešenje je da se jedan deo pokrene pomoću motora kako bi postigao makro snimak od 5cm. Ovakav pristup ima nisku potražnju i skup je. Druga opcija za postizanje makro snimaka sa dužom fokalnom dužinom je rešenje za postizanje unutrašnjeg fokusiranja. TECNO tečna telefoto makro sočiva imaju drugačiji pristup, koristeći napon za podešvanje zakrivljenosti sočiva. Inovativna metoda omogućava TECNO kameri pametnog telefona  da održi kompaktnu formu dok se dinamički podešava zakrivljenost sočiva u realnom vremenu. Kao rezultat, kamera hvata najfinije detalje sa velikom preciznošču, zahvaljujući integraciji velikog senzora.

Povezana vest:  Acer Aspire S3 je tanak, lagan i veoma brz laptop

Industrijski najnaprednija Universal tone tehnologija poboljšava hvatanje boje kože na fotografiji u cilju veće inkluzivnosti

Kao pionir inkluzivne fotografije, TECNO značajno investira u oblast obnove i razvoja kako bi unapredio rezultate fotografija za ljude čija se boja kože na prikazuje adekvatno putem kamera pametnih telefona. TECNO nova tehnologija Universal tone je najnaprednija tehnologija fotografisanja različitih boja kože kreirana pomoću veoma sveobuhvatnog spektra podataka o boji kože i rigoroznih istraživačkih metoda. Razvijen pomoću naučnog istraživanja i analiza i partnerstva sa vodećim svetskim univezitetima, on koristi nepristrasne  podatke za pravljenje živopisnih snimaka i portreta. Tehnologija funkcioniše korišćenjem tri AI powered computational engines u jedinstvenom postrojenju. Najpre, Multi skin tone restoration engine određuje kalibar i podešava boje kože koristeći specijalni matriks za određivanje boje kože, za pravljenje harmonijskih i prirodnih portreta. Potom, Local tuning engine identifikuje portret unutar postojeće okoline i rekonstruiše mapiranje boje kože. Korišćenjem adaptivnog 3D-LUT algoritma, osigurava se savršena interakcija ljudskog portreta sa okolinom na slikama prilagođenim prema regionu ili državi. Konačno, AI powered computational portrait engine stvara živopisnije personalizovane portrete pomoću Tecno lokalnih estetskih preferenci i lokalnih kultura. Zajedničkim radom ova tri motora, Universal tone pruža divne fotogafije koje precizno reflektuju lepotu različitosti i obezbeđuju da se taj neko stvarno nalazi na slici.

Povezana vest:  Korisni saveti kompanije LG za uštedu električne energije