Svi znamo da je adekvatna konfiguracija ključna za odabir efikasnog laptopa. Međutim, s obzirom da je na tržištu dostupan širok spektar opcija, važno je razumeti koje karakteristike laptopova su od suštinskog značaja za postizanje optimalne produktivnosti.

Koje su to ključne komponente koje treba uzeti u obzir prilikom konfigurisanja poslovnog laptopa? Naglasak treba staviti na performanse, pouzdanost, prilagodljivost i sigurnost, kako bi vaš laptop kao vaš radni alat bio spreman za sve poslovne izazove. U tekstu koji je pred vama prestavljamo vam karakteristike na koje trebate obratiti posebnu pažnju kada kupujete nov poslovni laptop.

#1 Performanse procesora

Procesor je esencijalna komponenta svakog laptop i desktop računara, pri čemu njegove optimalne performanse zavise od konkretnih potreba korisnika. Dva proizvođača koja pokrivaju najveći procenat tržišta su Intel i AMD. Intelovi procesori su tradicionalno popularniji zbog svoje stabilnosti i kvaliteta, dok su AMD procesori poslednjih godina sve konkurentniji, jer takođe nude vrhunske performanse po relativno pristupačnijim cenama.

Ono na šta biste trebali da bude fokusirani je brzina procesora i broj jezgara koje poseduje. Što je veća brzina (meri se MHz) i broj jezgara, to će procesor moći da obradi više podataka za kraće vreme.

Radi lakšeg klasifikovanja, Intel je svoje modele podelio u nekoliko serija, a oni noviji nose oznake Intel Core i3, i5, i7 i najnoviji Intel Core i9. Procesori iz serije i5 će biti dovoljni za normalno funkcionisanje najvećeg broja programa i aplikacija koje se koriste za poslovne potrebe. Međutim, ukoliko je vaš posao renderovanje, modeliranje ili uređivanje video zapisa, onda razmislite o i7 ili o najnovijoj i9 seriji, koja prestavlja i najskuplju opciju. Slična je situacija i sa AMD-ovim modelima procesora. Oni su klasifikovani po serijama     Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 i najnoviji Ryzen 9.

Povezana vest:  Zaštita vozila: kompanija Kaspersky predstavlja prilagođeno threat intelligence izveštavanje za automobilsku industriju

Na kraju svega, i Intel Core i9 i Ryzen 9 će moći da bez problema odgovore svim najzahtevnijim zadacima koje im budete postavili, pa ako niste opterećeni budžetom, onda razmislite o kupovini laptopa sa ovakvim procesorom.

#2 RAM memorija

Privremeni podaci koji se generišu dok se pokreću aplikacije i pretražuje internet, čuvaju se u privremenoj RAM memoriji. To znači da količina RAM-a direktno utiče na brzinu i efikasnost laptopa. Veća količina privremene memorije omogućava brže pokretanje aplikacija i bolje multitasking sposobnosti vašeg laptopa.

Za prosečnog poslovnog korisnika, 8GB RAM-a je obično dovoljno. Štaviše, i 4GB RAM-a za osnovne operacije poput popunjavanja tabela ili surfovanja internetom mogu biti prihvatljiva opcija. Međutim, zahtevniji zadaci, kao što su obrada grafike ili manipulacija velikim datasetima zahtevaju više RAM-a. Za poslove koji podrazumevaju obradu jako velikog broja podataka za veoma kratak period (rad sa grafičkim podacima) biće potrebno najmanje 16GB RAM-a, a za najzahtevnije poslovne zadatke možda čak i 32GB.

#3 Interni skladišni prostor

Skladišni prostor je ključan za čuvanje podataka i dokumenata iz biznisa u kojem poslujete. Solid State Drive (SSD) diskovi su brži i pouzdaniji od tradicionalnih Hard Disk Drive (HDD) diskova, i samim tim preporučljivi za poslovne korisnike. Takođe, SSD su daleko tiši u radu od HDD-a jer rade na potpuno drugom principu. Ono što olakšava izbor je činjenica da većina laptopova koji se danas proizvode imaju SSD tip skladišne memorije.

Jedina prednost HDD-a u odnosu na SSD je cena. Iako je razlika u ceni u opadanju, SSD diskovi su i dalje skuplji od HDD-a. Međutim, prema našem mišljenju vredi uložiti u kvalitetnu i pre svega u pouzdanu internu memoriju.

Što se tiče količine memorije, ukoliko nemate potrebu za skladištenjem velike količine podataka, biće vam dovoljno i 256GB. Sa druge strane, ako vaš posao podrazumeva skladištenje velikog broja dokumenata, slika, video zapisa… razmislite o 512GB ili čak 1TB memorije.

Povezana vest:  “PRO EVOLUTION SOCCER 2011” turnir u Delta Cityju

#4 Grafička karta – posebno važna ako se bavite dizajnom ili video produkcijom

Za većinu poslovnih zadataka, grafička kartica nema najbitniju ulogu, posebno ako su u pitanju numerički podaci, popunjavanje tabela ili kreiranje dokumenata u word-u ili pdf-u. Za ovakve poslovne zadatke, jeftinije i manje grafičke karte će biti sasvim dovoljne.

Međutim, ako se bavite poslovima kao što su dizajn ili video produkcija, neophodno je da vaš poslovni laptop bude opremljen snažnom grafičkom kartom koja će obezbediti brzu i efikasnu obradu grafike.

#5 Veći ekran nije uvek bolja opcija

Monitori za desktop računare se proizvode sa dijagonalama do čak 49 inča, pa i većim. Sa laptopovima to nije slučaj. Logično, s obzirom da je reč o prenosnim uređajima. Poslovni laptop ne bi trebalo da ima dijagonalu ekrana manju od 13 i veću od 16 inča. Laptopovi sa ovim dijagonalama su laki za pakovanje i nošenje, a opet dovoljno veliki za komfornu upotrebu. Izuzetak je ukoliko se bavite modeliranjem, dizajnom ili poslujete u određenim segmentima IT sektora, na primer.

Obratite pažnju i na rezoluciju. Laptopove čiji ekran ima rezoluciju ispod Full HD (1920×1080) bi trebalo da izbegavate. Isto tako, važna je i jačina osvetljenja ekrana. Ukoliko radite u jako svetlim kancelarijama (pored prozora gde sunčevi zraci direktno padaju na monitor) ili na otvorenom prostoru, na primer u bašti kafića, jača osvetljenost omogućiće vam bolju vidljivost i udobnije radno iskustvo.

Važna je i informacija da pojedini laptopovi imaju ekran osetljiv na dodir, što može biti jako korisno, pogotovo dok ste na putu, na primer dok letite avionom na poslovni sastanak.

#6  Kapacitet baterije je posebno važan ukoliko često putujete

Dugotrajna baterija je ključna ako često radite van kancelarije ili često odlazite na poslovna putovanja. Specifikacija trajanja baterije za poslovni laptop se obično procenjuje u satima, a na osnovu prosečne upotrebe. Odaberite laptop sa baterijom koja omogućava najmanje deset sati autonomije, kako biste mogli da radite bez prekida tokom celog radnog dana.

Povezana vest:  Veliko interesovanje za prekvalifikacije u IT sektoru

Tehnički gledano, kapacitet baterije se meri u mAh i kreće se od 2200 pa sve do 5200 mAh ili više. Što je veći kapacitet, i baterija će trajati duže, pod uslovom da je optimalno koristite.

#7 Portovi i kamera

S obzirom na namenu (u ovom slučaju za poslovne potrebe), jako je važno da vaš laptop ima dovoljno portova za povezivanje sa drugim uređajima. Pre svega sa monitorom, štampačem, eksternim diskom, projektorom i drugim perifernim uređajima. Takođe, integrisana podrška za Wi-Fi i Bluetooth koja omogućava bežično povezivanje i komunikaciju je od krucijalne važnosti.

Sa druge strane, ukoliko često učestvujete na onlajn video konferencijama, važna karakteristika je i kvalitet video kamere integrisane u laptop. Najbitnija je rezolucija koja se meri u MPa. Što je veći broj megapiksela (MPa) to će i slika biti bolja. Međutim, ukoliko želite vrhunsku video konekciju, pogledajte i druge karateristike kamere, poput veličine senzora. U krajnjem slučaju, imajte na umu da kameru možete kupiti i kao zasebni deo hardvera.

Novi laptopovi koje možete kupiti online ili pronaći u fizičkim prodavnicama dolaze sa najrazličitijim hardverskim karakteristikama. Zato je prilikom odabira konfiguracije za vaš poslovni laptop važno uzeti u obzir što više faktora i prilagoditi ih vašim specifičnim potrebama, ali i budžetu. Određivanjem optimalne kombinacije performansi, pouzdanosti i funkcionalnosti, osiguraćete da vaš poslovni laptop poveća vašu produktivnost i efikasnost u svakodnevnom radu.

Autor: Srbijanka Stanković

Photo by Tyler Franta on Unsplash