HP_Pavilion_dv6_Moolight_WhiteHP korenito menja svoje poslovanje

Najveći svetski proizvođac kompjuterske tehnike „Hjulit Pakard“ (HP) iz korena menja svoje poslovanje pokušavajući da smanji troškove, objavljeno je u San Francisku.

Američka firma planira da izdvoji proizvodnju personalnih kompjutera u samostalnu podružnicu i definitnino napusti tržište smartfona i tablet računara, stopirajući razvoj sopstvene mobilne platforme „webOS“, objavila je kompanija.

Sličnu transformaciju ranije je preživela korporacija IBM, prodavši 2004. godine svoj kompjuterski biznis kineskoj kompaniji „Lenovo“. HP kao i IBN namerava da se koncentriše na profitabilnije korporative servisne usluge.

Povezana vest:  SES NASTAVLJA DA VODI NA POLJU RAZVOJA TELEVIZIJE VISOKE REZOLUCIJE (HDTV)

Kako bi ojačala taj segment HP je objavila kupovinu britanske kompanije „Autonomi“ specijalizovane za rešenja korporativnih softvera i pretragu elektronskih podataka za 10,25 milijardi dolara.

Očigledna stagnacija HP, vrednost čijih akcija je od početka 2010. godine bezmalo prepolovljena, primorala je kompaniju na korenite promene u poslovanju.

HP je pokušao da se preorjentiše sa stagnirajućeg tržišta personalnih kompjutera na rastući segment mobilnih uređaja, ali bezuspešno. Lansiran u julu tablet računar „ToućPed“ na bazi „webOS“ nije masovno zainteresovao kupce, koji su prednost dali „Eplovim“ proizvodima.

Povezana vest:  Globalno takmičenje za startape - otvoreno prijavljivanje za Rakuten akcelerator

Kompanija je objavila da će razmotriti izdvajanje grupe personalnih sistema, koja je obezbedila najveći prihod u poslednjem kvartalu (9,6 milijardi dolara) u samostalno preduzeće.

Kompjuterski sektor HP je i dalje profitabilan, ali relativno marginalan u poređenju sa korporativnim servisima pa čak i sa prodajom printera i kertridža.

Dok perspektiva kompjuterskog biznisa HP za sada nije sasvim jasna, kompanija je odlučila da definitivno obustavi proizvodnju tableta i smartfona sa „webOS“.

Dalja sudbina platforme „webOS“, dobijene zajedno sa kompanijom „Palm“ kupljene za 1,2 milijarde dolara 2010. godine, nije definisana. HP je ovaj sistem predstavio kao konkurenta mobilnim platformama „Epl iOS“ i „Gugl Android“, ali i kao rešenje za mnogo širi spektar uređaja od printera do kućne tehnike.

Povezana vest:  Novi Samsungov Family Hub frižider – centar porodične komunikacije

Čak i bez personalnih sistema i „webOS“, korporacija HP će ostati ključni igrač na IT tržištu, ističe američki list „Njujork tajms“. Servisni sektor kompanije donosi bezmalo isti prihod kao i prodaja kompjutera, a sem toga, HP je jedan od najvećih svetskih proizvođača servera, printera i mrežne opreme.