airbus_New_Image

Rusiji će u narednih 20 godina biti potrebno više od 1 000 aviona

Prema rezultatima „Erbas global market forkasta“, da bi odgovorili rastućim potrebama za prevozom, predviđa se da će ruski prevoznici u narednih 20 godina naručiti preko 1 000 aviona. Time je Rusija zauzela šesto mesto na listi vodećih deset zemalja naručioca, među kojima se nalaze Amerika, Kina, Indija, Nemačka i Velika Britanija.

Ruska flota putničkih aviona od 100 sedišta koja sada broji 519 aviona, do 2030. narašće na 1058 letelica. To znači da će u sledećih 20 godina ruskim prevoznicima biti potrebno još 1 006 aviona u vrednosti 95 milijardi dolara kojima će biti zamenjeni neki od već postojećih. Pretpostavlja se da će biti naručeno 839 aviona sa jednim prolazom koji su u ovom trenutku najčešći u upotrebi, 145 širokotrupnih letelica i 22 veoma velika aviona (Very Large Aircraft) u cilju zadovoljenja potreba rastućeg tržišta.

Povezana vest:  Kompanija "HTC" najavila zvaničan ulazak na srpsko trzište

Velika potražnja rezultat je impresivnog rasta putničkog saobraćaja koji je u skladu sa ekonomskim rastom tog regiona. Prema Erbasovoj prognozi, putnički saobraćaj u Rusiji će zabeležiti rast od 5,6 odsto na godišnjem nivou u narednih 20 godina, što je znatno brže nego što je svetski prosek koji iznosi 4,8 procenata.

Za 20 godina Erbas je razvijao saradnju sa ruskom avio industrijom u kojoj su obe strane pokazale volju da izgrade dugoročan partnerski odnos. To podrazumeva primenu širokog spektra istraživanja i tehnoloških projekata, kao i otvaranje Erbasovog inženjerskog centra u Moskvi. Takav sveobuhvatan program omogućava da Rusija učestvuje kao ravnopravan partner u svim većim Erbasovim razvojnim projektima.

Povezana vest:  Gotovo četvrtina korisnika interneta aplikacijama i servisima uvek dozvoljava pristup mikrofonima ili veb-kamerama

Danas, devet ruskih avio-prevoznika u svojim flotama imaju 170 aviona iz Erbasove porodice.