Ericsson Drvo koje tvituje

Ericsson „Umreženo drvo“ na Festivalu nauke

Na petom po redu Festivalu nauke kompanija Ericsson učestvuje, u okviru postavke Centra za promociju nauke, sa projektom “Connected tree”. Umreženo drvo, ili popularnije nazvano “Drvo koje tvituje”,  već godinu dana putuje širom sveta i oslikava Ericssonovu viziju o 50 milijardi povezanih uređaja do 2020. godine prikazujići da sve što može imati koristi od povezivanje treba da bude umreženo.

“Connected tree set sastoji se od senzora koji meri kapacitivnost i tako detektuje kretanje osoba u njegovoj zoni, kao i dodirivanje samog drveta. Promene koje senzor zabeleži pretvaraju se, pomoću specijalnog software-a na laptopu, u zvuk ili u ovom slučaju tvit i sms. U Ericsson-u smo posebno posvećeni istraživanju u oblasti komunikacije raznih uređaja i senzora, kao i u praktičnoj primeni ovih rešenja pre svega u različitim servisima u gradu.  Mi razvijamo rešenja koja će omogućiti da mašine, stvari, ali biljke kao ovo povezano drvo, budu umreženi. Implementacija senzora će se sve više širiti na različite segmente društva pa ćemo tako imati „pametniji“ gradski transport, efikasnije gradske službe i servise, ali i naprednije i mobilnije zdravstvo. Povezivanje sve većeg broja uređaja omogućiće gradovima da postanu „pametniji“ a njihovim stanovnicima da žive komfornije,” istakla je Milena Matić, Head of Strategy & Marketing Ericsson North Balkans.
Takođe, kako bi i najmlađima omogućila da se upoznaju sa Umreženim drvetom i tehnologijom koja stoji iza njega, kompanija Ericsson organizovala je posetu četvrtog razreda osnovne škole “Sveti Sava” iz Beograda čiji đaci su se sa velikim interesovanjem družili sa drvetom.
Festival nauke održava se od 02. do 04. decembra na četiri lokacije: Robna kuća Kluz, Studentski kulturni centar, Teatar Bojan Stupica i Galerija Narodne banke Srbije. Svi zainteresovani mogu videti Umreženo drvo u Robnoj kući Kluz od 11 do 20 časova tokom trajanja festivala.

Povezana vest:  Daljinski pristup poslovanju u porastu