Olegario Ranja, Franc Srajber, Milan Sotra i Svetlana Stankovic 19.11.2011.Pohvale organizatorima Šampionata sveta u Beogradu na seminaru u Minhenu

Na godišnjem sastanku organizatora takmičenja iz kalendara  Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) u Minhenu, organizatorima Šampionata sveta u gađanju glinenih gilubova, čiji je domaćin bio Beograd od 31. avgusta do 13. septembra, odato je priznanje na izuzetnoj organizaciji, gostoprimstvu i vrhunskim uslovima na strelištu Bg sportskog centra Kovilovo. Učestvovalo je blizu 1.000 strelaca i stručnjaka iz 76 zemalja, oboreno je ili izjednačeno 12 svetskih rekorda,  devet seniiorskih i tri juniorska.

– Nama je potpredsednik ISSF i jedan od delegata na Šampionatu sveta Methat Vahdan na zatvaranju čestitao  istakavi da je naše takmičenje bilo jedno od najboljih kome je prisustvovao  – kaže predsednik Organizacionog komiteta Šampionata sveta Milan Šotra koji je sa Svetlanom Stanković Vujičić generalnim sekretarom Streljačkog saveza za leteće mete Srbije prisustvovao ovom seminaru. –  Znali smo, već tada,  da smo u svemu uspeli da ispunimo stroge kriterijume ISSF i postavili smo visoku metu budućim organizatorima, ali su nove pohvale još jedno priznanje svima koji su bili uključeni u organizaciju na čemu im se ponovo zahvaljujem.

Cilj ovakvih okupljanja, kao je istakao Milan Šotra, je ne samo da se ocene kako su takmičenja organizovana, da se ukaže na dobre i loše strane, već i da se čuju prdlozi samih organizatora za izmene pravila, opreme, sistema takmičenja…

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Pejović odredio reprezentaciju za EP u Mariboru

– Pojedinci u ISSF su se, što se pokazalo i na našem Šampionatu sveta, udaljili od prakse i neke odluke donose kao da nemaju veze sa stvarnošću – bez dlake na jeziku kaže Milan Šotra. – Naš šampionat su doveli u pitanje insistirajući, ishitreno, na uvođenju potpuno novog i neispitanog sistema za rezultate  švajcarske firme SIUS, koji nije bio kompatibilan sa našim pouzdanim, savremenim i kvalitetnim sistemom sa Matareli mašinama i El Fipa elktronikom. To je dovelo do problema u finalima, koje smo, na sreću, rešili uz mnogo napora. Predložili smo da se ubuduće sva takmičenja na strelištima koja nemaju SIUS sisteme, organizuju sa postojećim sistemima, a da samo nova strelišta moraju da budu sa SIUS opremom. Naišli smo na odobravanje svih organizatora jer uvođenje novog, a staro je još dobro i kvalitetno, povećava, i to ne malo,  troškove organizacije uz rizik da upropastimo takmičenja.

Milan Šotra, je kao iskusni strelac i idejni tvorac strelišta u Kovilovu koje je među najboljima u svetu, predložio i nekoliko izmena: da se ubuduće godišnje održava šest umesto sadašnjih četiri Svetska kupa i to tri u Evropi i tri na drugim kontinetima, ali bez finala Svetskog kupa i da se strelci rangiraju na osnovu  tri najbolja rezultata sa tih kupova,  da se velika takmčenja održavaju samo na objektima sa pet i  više strelišta, da se zbog sve više apsolutnih rezultata poveća dužine leta meta (samim tim i  početna brzina) za trap sa 76 na 80 metara, za skit sa 65 odnosno 67 na 70 metara, kao i da se poveća broj serija  kod muškaraca u trapu i skitu sa 125 i finalom, na 200 i finalom sa tri dana takmičenja, a za žene sa  75 i finalom, na 125 i finalom sa dva dana takmičenja, kao i da se u finalu ponovo gađa sa dva metka.

Povezana vest:  MIROSAVLJEV BEZ FINALA

Predložio je i uvođenje Svetskih kupova za juniore i veterane, kao  i da se poveća kotizacija na 200 evra  ali da se smanji deo koji se daje svetskoj i (posebno) evropskoj federaciji.  Veliko opterećenje organizatorima su i avio karte za članove žirija i ostale osobe koje dolazi iz inostranstva pa je jedan od predloga Milana Šotre da organizatori snose troškove smeštaja i ishrane a da nacionalne federacije tih sportskih zvaničnika plate putne troškove.

Povezana vest:  Zlatna medalja za hrvatskog strelca

– Predlozi su naišli na veliko interesovanje i ući će u proceduru, kroz komitete i radne grupe, u ISSF – kaže Svetlana Stanković Vujičić. – Učestvovalo  je devedeset predstavnika organizacionih komiteta iz dvadeset zemalja gde su organizovana u 2011, ili će biti organizovana 2012. i 2013, čak 29 takmičenja. Prisustvovali su predsednik i generalni sekretar ISSF Olegario Vaskez Ranja i Franc Šrajber, a seminar je vodio Geri Anderson, potpredsednik ISSF. Posebno interesovanje je izazvala prezentacija organizatora Olimpijskih igara London 2012, vezana za napredovanje radova i pripremu strelišta za igre i test takmičenje koje će se održati u aprilu 2012. Cilj ovog seminara je da koordinira rad organizacionih komiteta, ISSF tehničkih delegata i ISSF kancelarije, kako bi se poboljšali standardi takmičenja pod supervizijom ISSF, i kako bi se organizacionim komitetima obezbedile neophodne informacije i pružila podrška koja je potrebna za uspešnu organizaciju svetskih takmičenja.

Seminar se bavio i drugim važnim temama – korporativnim identitetom ISSF, novim pristupom ISSF TV produkcije i distribucije, kominkacijama, prezentacijama o procedurama rada ISSF kancelarije kod prijavljivanja, akreditacije i obezbeđivanja servisa za rezultate, načinom nominovanja žirija i njihovih odgovornosti tokom takmičenja. Takođe su pojedinačno prikazani i najvažniji operativni segmenti koji su obavezni i neophodni za organizaciju takmičenja puškom, pištoljem i u gađanju glinenih golubova.