kzs strelci 15 nov unionIstorijski uspeh strelaca Srbije

Strelci Srbije osvojili su ove godine 31 medalju (osam zlatnih, 11 srebrnih i 12 bronzanih) na Šamionatima Evrope, Svetskim kupovima, finalu Svetskog kupa, Medeteranskim igrama i Univerzijadi pa je predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović na konferenciji za novinare u hotelu Union istakao da je ovo bila jedna od „najtrofejnojih sezona u istoriji“.
– Čestitam strelcima i strčnom štabu na ovim izuzetnim rezultatima i zahvaljujem se, u ime streljačke organizacije, na podršci Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije, Sprotskom savezu Srbije i našem jedinom sponzoru EPS – istakao je u pozdravoj reči Siniša Mašović.- Ovo je sjajna uvertira pred 2014. kada nas očekuje Šampionat sveta u Granadi u septembru gde će se vaditi olimpijske vize ali nam je veoma značajno i Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem u februaru u Moskvi. Ovo je dobra prilika da se neka obećanja koja imamo o izgradnji objekta na kome bi strelci mogli da se takmiče i treniraju, počnu da materijalizuju i na tom planu moramo da budemo mnogo agilniji u kontaktima sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije. Imamo prostor, potreban je novac a u pitanju su značajna sredstva i zbog toga je neophodna pomoć svih društveno sportskih institucija jer streljačka organizacija ne može sama.
Sa poslednjeg takmičenja u sezoni, finalu Svetskog kupa u Minhenu, strelci su se vratili sa četiri srebrne medalje. Dve je osvojila Zorana Arunović (MK i vazdušni pištolj) i po jednu Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Andrea Arsović (MK puška).
– Od svih takmičenja ove godine, nisam osvojila medalju samo na Svetskom kupu u Minhenu u maju – rekla je Zorana Arunović ocenjujući veoma uspešnu godinu.- Bogatija sam za tri srebrne i dve bronzane medalje sa Svetskih kupova i još dve bronzane u finalu Svetskog kupa, imam i dva ekipna evropska trofeja – zlato i srebro, kao i zlato i srebro sa MI tako da je godina sa mnogo takmičenja donela i mnogo uspeha i nadam se da ću biti u krugu kandidata za izbor najboljeg strelca godine koga bira Međunarodna federacija streljačkih sportova ISSF.
Ivana Maksimović, olimpijska vicešampionka iz Londona prošle godine, je na početku gdine na EŠ u danskoj postala prva svetska rekorderka vazdušnom puškom po novim pravilima, osvojila bronzu MK puškom na Šampionatu Evrope u Osijeku, srebro u finalu Svetskog kupa, dve bronze na Svetskom kupu u Čangvonu i zlato i srebro na MI i izuzetno je zadovoljna:
– Očekivali sam da će nam godina biti lakša, međutim, išli smo sa takmičenja na takmičenje i bilo je veoma naporno. Imala sam za finale Svetskog kupa dobre pripreme u Izraelu i Dortmundu i to je dalo rezultate. Priželjkivala sam da u finalu Svetskog kupa u Minhenu pogodim „kristalni globus“ i uvećam porodičnu kolekciju jer tata ima četiri – tri velika i jedan mali za srebrnu medalju.
Andrea Arsović je sezonu počela sa dva zlata na Svetskim kupovima u Čangvonu i Fort Beningu, osvojila je mediteransku bronzu i završila godinu srebrom u finalu Svetskog kupa. U Čangvonu je oborila i svetski rekord vazdušnom puškom:
– Imala sam pomoć dobrih stručnjaka, pre svih mog trenera Dragana Donevića i psihologa Marije Srećko i sve moje madalje su i njihove – rekla je Arsovićeva.- Zahvaljujem se u ime svih strelaca i Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i Streljačkom savezu Srbije na pomoći da ispunimo programe. Nadam se da će i iduća godine biti ovako uespešna, pogotovo na Šampionatu sveta u Granadi gde nišanimo prve olimpijske vize.
Damir Štajner, sportski direktor OKS je čestitao takmičarima, stručnom štabu i Streljačkom savezu Srbije na uspesima istakavaši da su strelci ne samo vrhunskih sportisti nego i dobri ljudi:
– Trudili smo se, a tako će biti i ubuduće, da pomognemo našim vrhunskim sportistima i njihovim trenerima u sprovođenju programa. Nadamo se da će nas strelci obradovati i u Granadi i upisati se među prvima na listu putnika za Rio 2016.
Nenad Petković generalni sekretar SS Srbije, je govoreći o problemu izgradnje strelišta, istakao da se „nazire svetlo na kraju tunela“ bar kada su u pitanju objekti:
– Najveći do dokumentacije je prikupljen, imamo pravo na 2,5 hektara zemljišta na Carevoj ćupriji, sada čekamo generalni urbanistički i potom i regulacioni plan da bismo počeli sa izradnjom projektne dokumentacije. Još je ministar Snežana Samardžić Marković obećala pomoć države da strelci dobiju krov nad glavom i nadam se da ćemo u dogledno vreme kroz razgovor sa nadležnim institucijama doći do rešenja.
V.d. selektor Goran Maksimović vodio je streljački tim u od novembra 2011. do novembra 2013. i u tom periodu strelci su osvojili 41 medalju, 31 u ovoj i 10 u prošloj godini, ali nije dobio poverenje Upravnog odbora SSS da nastavi da vodi reprezentaciju. Na sednici UO SS Srbije početkom meseca za direktora reprezentacije izabran je proslavljeni trostruki olimpijac do ove godine nacionalni trener Kuvajta Srećko Pejović:
– Ovo nije tabu tema. Morali smo da rešimo v.d. stanje koje nije najbolje rešenje – odgovorio je Siniša Mašović predsednik SSS na pitanje novinara zašto Maksimović nije nastavio da vodi najbolje strelce Srbije.- Odlučili su članovi UO većinom glasova na tajnom glasanju uz jednodušan zaključak i da je dopronos Gorana Maksimovića ovim uspesima neosporan. Sportskog direktora Srećka Pejovića čeka veoma ozbiljan posao i mora boljim rezultatima od onih koje je imao Maksimović da pokaže da smo pravilno izabrali.
Konfereciji su prusustvoval i treneri strelaca Mira Maksimović i Jelena Arunović, stručni saradnik SSS Slobodan Kuprešanin i druge ugledne zvanice.

Povezana vest:  Kikinđani sve u centar u Vrbasu