Kaspersky_LOGO

Kaspersky Lab predstavlja bezbednosni paket za borbu protiv novih pretnji za Mac računare

Kompanija Kaspersky Lab je najavila da je u prodaji potpuno novo bezbednosno rešenje, dizajnirano da zaštiti korisnike Apple računara od novih pretnji. Bezbednosni paket kompanije Kaspersky štiti Mac OS X okruženje od svih vrsta pretnji, kombinovanjem tradicionalnih bezbednosnih tehnologija sa cloud metodama. Pored zaštite računara od pretnji koje napadaju Mac računare, novo rešenje takođe sprečava viruse koji napadaju operativne sisteme Windows i Linux da se šire na druge računare, a, prvi put, postoji i opcija koja omogućava roditeljima da spreče decu da gledaju neprikladni sadržaj na mreži.

Mac pretnje: stabilan rast sa naglim širenjem

Zašto bi Apple računari trebalo da budu zaštićeni odgovarajućim rešenjem i da nude najbolju zaštitu od svih vrsta pretnji? U kompaniji Kaspersky Lab misle da je vrednost ličnih podataka najvažniji razlog. Kako tržišni udeo Apple računara raste, tako sajber kriminalci obraćaju mnogo više pažnje na njega. Rezultat toga je stabilan rast broja zlonamernih programa za Mac računare, kao i veliki broj veoma opasnih incidenata koji se pojavljuju sve češće i češće .

Najnoviji primer je virus Flashfake Trojan, koji je preokrenuo najmanje 700.000 Mac računara u zombi mašine – što znači da su ih u potpunosti kontrolisali napadači. S obzirom na tržišni udeo od 6 do 10 odsto (zavisno od izvora) za Mac računare, tako veliki broj zaraženih računara iz samo jednog zlonamernog programa zaista je alarmantna činjenica. Uspon virusa Flashfake je počeo tako što je hakovan veliki broj onlajn blogova koje su kriminalci zarazili zlonamernim komponentama. Prilikom posete ovim blogovima, korisnici su bili upitani da ažuriraju program Adobe Flash Player – naizgled legitimni zahtev, ali preuzeti paket je iskoristio ranjivost instaliranog softvera, što je rezultiralo masovnom epidemijom.

Povezana vest:  Manji ekološki otisak uz Eco Rating i produženu garanciju telefona

Kompanija Apple je na slične pretnje u prošlosti reagovala tako što bi objavila dopunu programa koja smanjuje softversku ranjivost – ali tek dva meseca nakon što bi napad bio otkriven. Dok se to ne desi, operativni sistem koji nema instalirano nezavisno bezbednosno rešenje ostaje ranjiv.

Nove zaštitne tehnologije

Kaspersky zaštita za Mac računare koristi najnovije zaštitne tehnologije kako bi se bolje borili protiv svih vrsta pretnji, uključujući i viruse Trojan, crve, programe za špijunažu, viruse koji napadaju putem veb reklama i logovanja. Modul za skeniranje datoteka se aktivira prilikom pokretanja računara i automatski proverava nove i ažurirane datoteke, umanjujući uticaj na sadržaj sistema. On može da detektuje i blokira viruse namenjene za Mac, Windows ili Linux, ali  takođe i sprečava širenje zlonamernih virusa na druge računare kod kuće, ili na računare vaših prijatelja i kolega. Antivirusna baza se ažurira svakog sata kako bi bila obezbeđena zaštita protiv najnovijih pretnji, dok cloud bezbednosna tehnologija reaguje na najnovije zlonamerne viruse u roku od nekoliko minuta.

Povezana vest:  Zašto je mobilni gejming glavni oslonac gejming industrije

Da bi pružio što bolju zaštitu, Kaspersky zaštita za Mac računare obezbeđuje i funkcije za veb zaštitu koje otkrivaju i blokiraju zlonamerne, lažne i fišing sajtove i obaveštavaju korisnike o svakoj otkrivenoj onlajn pretnji.

Antifišing tehnologija čini vaš Mac računar sigurnijim, posebno kada koristite usluge onlajn bankarstva ili onlajn plaćanja. Radi zaštite poverljivih podataka, kao što su brojevi kreditnih kartica ili lozinke, zaštitni program kompanije Kaspersky uvodi virtuelnu tastaturu koja izgleda kao proširenje standardnog Safari pretraživača, a takođe radi i sa pretraživačima Google Chrome i Firefox. Ukoliko koristite ovu tastaturu da unesete bitne informacije praktično je nemoguće da kriminalci presretnu vaše podatke pomoću logovanja. Tastatura se pojavljuje na ekranu, na vaš zahtev, i dostupna je za sve relevantne oblike lozinki na veb stranicama.

Dodatna funkcija koja omogućava roditeljima kontrlou

Roditeljska kontrola je najnoviji dodatak novom proizvodu za Mac računare kompanije Kaspersky Lab. Roditelji mogu da ograniče svojoj deci vreme korišćenja Interneta ili da navedu tačno vreme svakog dana kada je deci dozvoljeno da koriste Internet. Kaspersky zaštita za Mac računare će osigurati da je sigurno pretraživanje uvek omogućeno u pretraživačima kao što je Google, čime će samo odgovarajući sadržaj biti prikazan u rezultatima pretrage.

Povezana vest:  Novi HONOR MagicBook X 15 laptop uskoro dostupan korisnicima u Srbiji

Neki tipovi datoteka mogu biti ograničeni za preuzimanje kada vaše dete koristi računar. Naravno, i pojedini neželjeni veb sajtovi mogu biti blokirani, bilo ručno bilo prema kategoriji. Osim toga, Kaspersky bezbednosni program prati i aktivnost dece na društvenim mrežama kao što je Facebook. Ova funkcija omogućava roditeljima da prate sa kim dete komunicira, i da ograniče određene kontakte ili čitave društvene mreže. Detaljni izveštaji omogućavaju da roditelji uvek znaju kada i kako njihova deca koriste Internet.

Bolje performanse i pojednostavljen korisnički interfejs

Sve u svemu, novi Kaspersky zaštitni program za Mac računare ima bolje performanse i način upotrebe. Skup tehnologija kompanije Kaspersky Lab – iSvift, nudi inteligentno skeniranje datoteka, proveravajući samo stavke koje su kreirane ili modifikovane nakon poslednjeg proveravanja. Promenjeni korisnički interfejs, sa podešavanjem koje je lako za razumevanje i svim potrebnim informacijama u glavnim prozorima, čini ovaj program maksimalno prijatnim za korisnike.