Kaspersky_LOGOKaspersky Lab predstavio novi patent koji se odnosi na daljinsku bezbednosnu tehnologiju namenjenu smart telefonima i tabletima

 
Kontrola nad mobilnim uređajima je bitan element korporativne bezbednosti, a najbolje je sprovoditi je centralizovano, tako da se bezbednosni softver ne mora instalirati i podešavati na svakom pojedinačnom smart telefonu ili tablet uređaju. Ovo je moguće uz novu tehnologiju kompanije Kaspersky Lab koja omogućava daljinsko instaliranje i podešavanje na mobilnim uređajima. Američki zavod za patente je kompaniji Kaspersky Lab odobrio patent koji se odnosi na ovu tehnologiju, a zaveden je pod brojem 8.250.540.
Korporativni uređaji kao i lični smart telefoni i tablet računari zaposlenih mogu biti korišćeni za pristup važnim poslovnim podacima. Prema studiji koju je sprovela istraživačka kompanija O+K, u maju 2012. godine, više od trećine korisnika ne pravi razliku između ličnih i korporativnih uređaja i koriste i jedne i druge kako za poslovne tako i za lične potrebe. Uprkos tome što i kompanija i zaposleni mogu imati koristi od korišćenja ličnih uređaja za potrebe rada, u praksi se pokazalo da postoje ozbiljne bezbednosne pretnje –  uređaj može da se zarazi, a gubitak ili krađa uređaja mogu dovesti do povrede poverljivih podataka.
Nova tehnologija je deo već postojećeg proizvoda Kaspersky Security Center, koji je namenjen za centralizovano upravljanje bezbednosti korporativne IT infrastrukture. Administrator može daljinski da instalira bezbednosni softver (kao što je proizvod Kaspersky Endpoint Security for Smartphone) na mobilne uređaje i postavi pravila za njegovo korišćenje. Bezbednosno podešavanje može biti isto za sve uređaje ili se može razlikovati za određene grupe korisnika.
Ova nova tehnologija omogućava brzo i lako dodavanje novih uređaja u korporativnu IT infrastrukturu. Administrator jednostavno treba da pošalje instalacioni paket mobilnom uređaju i da mu izda naredbu za instaliranje, a nakon instalacije, bezbednosno rešenje se automatski povezuje sa administratorskim serverom i učitava bezbednosna podešavanja. Kasnije se ta podešavanja mogu menjati, tako da mobilni korisnik dobije više slobode ili pak, da mu se nametnu određene zabrane.
Ovaj patent koji se odnosi na metod za daljinsko upravljanje bezbednosti mobilnih aplikacija je 57. patent kompanije Kaspersky Lab u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukupan broj patenata kompanije Kaspersky Lab u SAD, Rusiji, Kini i Evropi za sada iznosi 120.

 

Povezana vest:  Vip donosi Samsung Galaxy Tab na srpsko tržište