ces2014 bottlewarmer 006Intel na sajmu CES 2014: nosiva tehnologija

Tokom sajma CES u Las Vegasu, kompanija Intel najavila je nekoliko proizvoda i inicijativa sa ciljem unapređivanja nosivih uređaja.

Intel® Edison

Intel® Edison je najnoviji računar zasnovan na Quark tehnologiji, veličine SD kartice.
Intel Edison je zasnovan na 22nm Intel Quark tehnologiji namenjenoj ultra-malim Internet of Things uređajima i nosivom računarstvu. Proizvod je zasnovan na Intel procesoru i mikrokontrolnom jezgru. Mikrokontroler pomaže upravljanje I/O funkcijama, dok x86 procesorsko jezgro obezbeđuje podršku za Linux i omogućava operativnim sistemima da pokreću sofisticirane aplikacije. Uređaj obezbeđuje Wi-Fi i Bluetooth LE* konekciju, a ima i LPDDR2* i NAND flash skladište, kao i veliki broj fleksibilnih I/O mogućnosti.
Intel Edison donosi unapređenja Intel tehnologije sa podrškom za Linux i softverske alate za zajednicu otvorenog koda. Proizvod će biti kompatibilan sa dizajnerskim alatima koje koristi zajednica kao što je Arduino integrisano razvojno okruženje.

Demonstracija Intel Edison tehnologije

Rest Devices, proizvođači inovativne Mimo Baby proizvodne linije, pokazali su kako kompanija koristi Intel Edison da smanji proizvodne troškove, a uveća funkcionalnost.
Koristeći Intel Edison, kompanija Rest Devices je smestila svu kompjutersku inteligenciju u benkicu za bebe i time eliminisala potrebu za eksternim prijemnikom. Kompanija je takođe smanjila veličinu grejača bočice za više od 50 odsto.
Podržavajući Intel Edison, kompanija Autodesk najavila je dodavanje Intel Edison mehaničkih/elektronskih biblioteka 123D kolima, koja su deo Autodesk 123D paketa aplikacija. 123D je paket alata koji olakšava dizajnerske i 3-D projekte.

Povezana vest:  Novi Samsung F300 usisivač borac protiv prašine i bakterija

Referentni dizajn Intel pametnih bubica

Intel je razvio referentni dizajn za pametne bubice koje pružaju biometrijske i fitnes informacije.
Proizvod je namenjen rekreativcima i jedinstven je za ugradnjui u dodatnu opremu koji mnogi
ljudi već nose dok vežbaju – stereo slušalice.
Intel pametne bubice pružaju potpun stereo zvuk i prate rad srca i puls, a aplikacije na telefonu korisnika prate pređenu udaljenosti i potrošene kalorije. Proizvod takođe uključuje Intel softver koji omogućava korisnicima da precizno podese trening i ponaša se kao trener, automatski birajući muziku koja odgovara radu srca.
Intelove pametne bubice koriste tehnologiju razvijenu u saradnji sa kompanijom Valencell Inc, inovatorima PerformTek ® Precision biometrije. Tehnologija senzora pomaže kontinuirano merenje biometrijskih podataka u realnom vremenu sa visokim stepenom tačnosti i doslednosti, i koristi ove podatke da ljudima da smislene fitness instrukcije.
Pored pogodnosti biometrijskog i fitnes praćenje ugrađenog u bubice, Intel je dizajnirao proizvod na takav način da eliminiše potrebu za baterijom ili dodatnim izvorom energije za punjenje uređaja, jer koristi energiju direktno iz audio mikrofona.

Referetni dizajn Intel pametnih slušalica

Intel je razvio referentni dizajn za pametne slušalice koje su uvek spremne za korišćenje
i mogu biti integrisane sa postojećom tehnologijom ličnog asistenta da bi iskustva potrošača
učinile pogodnijim, prirodnijim i intuitivnim.
Potpuno integrisan sistem smešten je u Bluetooth slušalice sa baterijom, zvučnikom i
mikrofonom koje poseduju Intel firmver i softver. Slušalice pružaju celodnevno trajanje baterije i
dizajnirane su da budu dovoljno udobne za celodnevno nošenje.
Intel referentni dizajn pametnih slušalica koristi tehnologiju prepoznavanja glasa kompanije Sensory Inc.

Povezana vest:  CES 2020: Samsung Electronics predstavio nove QLED 8K, MicroLED i Lifestyle televizore

Tehnologija predstavljena na sajmu CES pokazuje sledeće mogućnosti:
• One Shot – Ova funkcija omogućava korisniku da govori bez pauziranja posle upita. Na primer ,korisnik može da postavi pitanje i dobije odgovor bez pauziranja u odnosu na čekanju na personalnog asistenta da odgovori na početno pitanje .
• Barge-in – Ova funkcija omogućava korisniku da pauzira ličnog asistenta dvostrukim pritiskanjem pametnih slušalica ili koristeći ključnu frazu da ga zaustavi .
• Učtivo obaveštenje – Korišćenjem ugrađenog senzora, ova funkcija prati trenutnu situaciju u kojoj se korisnik nalazi i može odrediti najbolje vreme da pruži informacije, bez prekidanja.

Intel pametna zdela na bežično napajanje

Intel je razvio referentni dizajn pametne zdele sa bežičnim napajanjem. Referentni dizajn obuhvata Intelove smart slušalice, koje pomažu da napajanje bude jednostavnije. Jednostavno stavite pametane slušalice u pametnu zdelu za bežično napajanje i one će početi da se pune.
Pametana zdela sa bežičnim napajanjem sa postoljem je široka oko 10 centimetara. Referentni dizajn je u stanju da puni više uređaja istovremeno. Ovo je ključna prednost tehnologije magnetne rezonance, što je osnova A4WP industrijske specifikacije.
Intel razvija tehnologiju bežičnog punjenja da obezbedi pogodnosti za širok spektar mobilnih uređaja (npr. slušalice , telefoni, tablet , Ultrabook i 2u1 uređaji ) sve na osnovu specifikacije A4WP industrije čiji razvoj Intel aktivno pomaže.

Povezana vest:  ADATA predstavlja D16750, izdržljivu eksternu bateriju

Saradnja na nosivoj tehnologiji

Intel, Barneys New York, Savet modnih dizajnera Amerike i Opening Ceremony najavili su danas stratešku saradnju na istraživanju i predstavljanu na tržištu pametne nosive tehnologije, ali i na uspostavljanju dijaloga i saradnje između modne i tehnološke industrije.
Kao deo partnerstva, Intel i Opening Ceremony će sarađivati u oblasti dizajna i razvoja koncepta smart narukvica zasnovanih na Intel tehnologiji čiji će izgled predlagati Opening Ceremony. Luksuzni trgovinski lanac Barneys New York će prodavati Opening Ceremony pametne narukvice u svojim radnjama.
Intel će sarađivati sa Savetom modnih dizajnera Amerike da stvori zajednicu programera i modnih dizajnera pomoću koje će oni biti povezani i razmenjivati iskustva i inofrmacije u vezi sa nosivom tehnologijom. Saradnja će povezati više od 400 vodećih modnih dizajnera koji su članovi CFDA sa širokim ekosistemom hardverskih i softverskih programera u čijem stvaranju je Intel imao presudnu ulogu u poslednjih 40 godina.

Intel takmičenje „Make It Wearable“

Jačajući mišljenje da su mnoge od najvećih ideja do sada tržištu predstavili dizajneri i preduzetnici, Intel je najavio takmičenje „Make It Wearable“ kako bi podstakao inovacije zasnovane na Intel tehnologiji.
Takmičenjem se pozivaju najpametniji i najkreativniji umovi da razmotre faktore koji utiču na proliferaciju nosivih uređaja i sveprisutnog računarstva, kao što su smislenost uređaja, estetika, trajanje baterije, bezbednost i privatnost.
Izazov će nagraditi pobednike novčanom nagradom od 1,3 miliona dolara, koji će takođe biti u prilici da realizuju svoje ideje kroz saradnju sa kompanijama iz iste oblasti.