SAR 4025Pučinijeva „Toska“ u aranžmanu za džez orkestar Big bend

Nesvakidašnji koncert u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine zakazan je za 16. april 2014. godine, u 20 časova. Muzička produkcija RTS-a i Big Bend RTS izvešće jednu od najpopularnijih opera na svetu, operu „Toska“, čuvenog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, čiji se jubilej (1858-1924) ove godine obeležava u celom svetu
Specifičnost ovog koncerta ogleda se u tome što će prvi put na našim prostorima biti izvedena opera koja je posebno aranžirana za džez orkestar, za Big Bend RTS. Gost dirigent, aranžer i solista biće Peter Rajter, nemački kompozitor i muzičar (pijanista, tenor i sopran saksofonista). Biografija ovog umetnika i turneje sa velikim džez muzičarima govore o njegovoj svestranosti, pa otud i ideja da napravi aranžman čuvene opere i poveri je na izvođenje džez orkestru.
Opera u tri čina biće spoj neverovatne energije. Publika će imati priliku da čuje i vidi čuveni Big Bend orkestar RTS-a, instituciju koja od 1948. godine sa velikim uspehom stvara džez, pod dirigentskom palicom Ivana Ilića.
Big bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big bend). Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje Mića Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut . Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja, a tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker,Džon Fedis, Čak Findli… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABA) itd.
Srbija i Kolarčeva zadužbina biće mesto na kojem će se premijerno čuti izvođenje opere „Toska“ u jugoistočnoj Evropi i muzički izazov dostojan velikih profesionalnih džez orkestara.
Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 300 i 400 dinara.

Povezana vest:  U Beču izložba „Dijalog u tami“