zimska bajkaDirektan prenos iz Kraljevske opere u Londonu u bioskopu SC

Direktnim prenosom baletske predstave „Zimska bajka“ Londonskog kraljevskog baleta u ponedeljak, 28.aprila, u najvećoj bioskopskoj sali na Balkanu, u Sava centru, otvara se sezona direktnih prenosa iz Royal Opere House.
Generalni direktor TGI Group International i predsednik Poslovnog saveta Grčke i Srbije Simeon Comokos (Tsomokos) rekao je da su ovaj projekat pokrenuli sa Sava centrom i TV Prvom jer imaju izuzetno pozitivno iskustvo iz Grčke, gde TV Antena prenosi na 21 lokaciji produkcije Kraljevske opere iz Londona.
-Gospodin Teodor Kirijaku je veoma zainteresovan da pokrenemo ovakve prenose i u Srbiji, 28. aprila je prenos baleta a 28. juna opere „Manon Lesko“ iz Londonske kraljevske opere, to su pilot prikazivanja i nadamo se da će od ‘veridbe“ postati venčanje i da ćemo nastaviti saradnju naredne sezone – rekao je Comokos.
U ovom projektu učestvuje i Britanski savet, a prema rečima direktora Britanskog saveta ( British Council) Tonija O’ Brajana, oni su oduševljeni što će učestvovati u ovakvom projektu koji će Srbiju priključiti svetskoj porodici gradova i zemalja u kojima se prenose vrhunske britanske predstave, porodici od 30 zemalja i hiljadu dvorana.
On je istakao da podržavaju ovakav projekat jer je digitalna tehnologija na visokoj lestvici njihovih aktivnosti i neprestano istražuju primenu digitalne tehnologije u svim svojim aktivnostima.
-Nedavno smo koristili primenu digitalne tehnologije u kreativnoj industriji na festivalu Rezonant ali nama je od izuzetne važnosti da vidimo kako se nove tehnologije mogu primeniti u tradicionalnim umetničkim izrazima kao što je balet – istakao je direktor Britanskog saveta.
Direktan prenos predstave Londonskog kraljevskog baleta, komada Kristofera Veldona „Zimska bajka“ na muziku mladog britanskog kompozitora Džobi Talbota u kome glavnu ulogu prvak Rojal baleta Stiven Mekri, za direktora SC Dragana Grgurevića veliki je dan za Sava centar.
Direktan prenos predstave iz kuće koja je u svetu jako poznata i godinama je gradila svoj imidž je izuzetna prilika da publika u Srbiji vidi rezultate njihovog rada, da ‘zaviri’ iza scene, čuje šta imaju da kažu akteri predstave u pauzi.
-Nadamo se da će ovo zaživeti i da ćemo imati stalnu sezonu, da će naši posetioci uživati u predstavi Rojal baleta – rekao je Grgurević.
Karte su u prodaji od danas u SC i Turističkom savezu Srbije a cena je jedinstvena, 1000 dinara.
Baletski igrač Aleksa Jelić veoma se raduje direktnom prenosu baleta, zna da su karte u Londonskom kraljevskom baletu skupe, da se mesecima čeka u redu, a sada će u SC gledati predstavu koja je sinoć imala premijeru u Londonu, biti u mogućnosti da zaviri iza scene i vidi kako teku pripreme, promena dekora, šminka, praktično – kao da je deo te ekipe.
-Biće velika čast pogledati predstavu i ja ću biti u SC 29. Aprila – rekao je mladi baletski igrač Jelić i pozvao beogradsku publiku da prisustvuje direktnom prenosu baleta „Zimska bajka“.
Osnivač jedinog stručnog časopisa za umetničku igru u Srbiji „Orćestra’ i član CID UNESCO Ivana Milovanović takodje je oduševljena ovim projektom, jer omogućava da se bez velikih troškova putovanja u London pogleda jedna od fantastičnih produkcija koju Kraljevski balet ima na svom repertoaru.
-Nudi nam se bogatstvo, prozor u svet koji se širom otvara prema nama, jako mi je drago što se otvara u pravcu baletske umetnosti jer u poslednje vreme ima suviše mnogo savremene igre u Srbiji – kazala je Milovanović.
Ona je istakla da je balet izvorište svakog estetizovanog plesnog pokreta, ni jedan profesionalni vid umetničke igre ne može se igrati profesionalno ako igrači i koreografi nisu prošli bar neki nivo baletskog obrazovanja.
Zbog toga je prenos predstava Londonskog kraljevskog baleta društveno i kulturološki veoma odgovoran projekat i može imati izuzetan značaj za srpsku plesnu scenu, ocenila je Milovanović.

Povezana vest:  Zašto, kako i koliko radimo - "Rad: Od kamenog doba do robota" Džejmsa Suzmana

PHOTO: ROH / Johan Persson