Veliki kanadski balet Minus jedan IIVeliki kanadski balet iz Montreala oduševio publiku 11.BFI

Veliki kanadski balet iz Montreala je svojom energičnom, ponesenom, jedinstvenom kolektivnom igrom, oduševio večeras u Sava centru nekoliko hiljada posetilaca koji su ovacijama ispratili njihovo izvođenje celovečernjeg komada „Minus jedan“ Ohada Naharina u okviru 11. Beogradskog festivala igre.
Iz kanadske plesne prestonice Montreala, iz koje su prethodne dve godine na BFI nastupile dve odlične trupe, La La La Human Steps i Les balet džez Montreal, večeras se predstavila trupa kojoj sa pravom pripisuju reputaciju da ima jedne od najboljih igrača na svetu.
Izvanredan ansambl od 34 igrača od kojih po snazi izraza i besprekornoj tehnici svaki može da bude solista odigrali su koreografski ‘pačvork“, komad „Minus jedan“ u trajanju od 85 minuta sačinjen od kratkih komada slavnog koreografa Naharina.
Prelepi delići stvaralaštva ovog svetski priznatog koreografa čiji su naslovi nezaobilazni deo repertoara Holandskog plesnog teatra, Frankfurt baleta, Baleta Opere Liona, Nacionalnog baleta Španije, Kulberg baleta, Baleta pariske Opere i Velikog kanadskog baleta iz Montreala, specijalno su složeni u atraktivni, dinamični, duhoviti celovečernji komad za trupu iz Montreala.
Delovi različitih baleta bez određene priče, sa puno dosetki i neočekivanih obrta, komad bez velikih pretenzija slavio je igru u svim njenim oblicima, u svakom trenutku postoji kontakt publike i vrhunskih igrača koji briljantno spajaju tehniku „špic patika“ i mešavinu mnogih umetničkih uticaja.
Pravo slavlje nastalo je kada su igrači sišli u publiku, odabrali sebi partnere i poveli ih na scenu da zajedno igraju. Svaki od igrača ispričao je svoju priču zašto igra i šta mu igra znači, neke su potresne neke duhovite, ali sve slave igru kao pokretača života.
Interaktivna predstava očaravajuće, zarazne energije, prisna kao slavlje prijatelja, topla, ispunjena emocijama zajedništva, energije koja gradi, u Beograd je stigla zahvaljujući umetničkom direktoru trupe Gradimiru Pankovu (76), dobitniku nagrade Vip poziva, koja se četvrti put dodeljuje za životno delo plesnim umetnicima iz Srbije koji su ostvarili izuzetne karijere u inostranstvu a zaboravljeni su u zemlji u kojoj su započeli karijeru.

Povezana vest:  Izložba o Jasenovcu otvorena u Domu Vojske

Dejan Kastelic Aja Jung i Gradimir PankovPankov je karijeru klasičnog baletskog igrača počeo u Skoplju, nastupao je u svim baletskim kompanijama nekadašnje Jugoslavije, sa 29 godina otisnuo se na svetsku plesnu scenu, prvo kao igrač a potom kao balet majstor, pedagog i umetnički direktor u baletske kompanije u Nirnbergu, Karlsrueu, Vupertalu, Minhenu i Manhajmu, Dortmundu, Hagu, Helsinkiju i Stokholmu.
Do kraja svoje igračke karijere 1976.godine Pankov je ostvario mnoge uloge u klasičnim baletima. Zaokret u karijeri donelo mu je poznanstvo sa češkim koreografom Jiržijem Kilijanom na čiji poziv odlazi u Holandski plesni teatar kao pedagog i umetnički direktor i postavlja radove modernih koreografa Matsa Eka, Kurta Josa, Hajnca Spoerlija, Rudija van Danciga, Žorža Balanšina i Kilijana.
Umetnički direktor Kulberg baleta na poziv Matsa Eka postaje 1984.godine a potom umetnički direktor i pedagog u Velikom baletu Ženeve gde uvodi novi sistem rada, da vodi trupu bez stalnog koreografa. Od 1999.godine pozvan je da vodi Veliki kanadski balet iz Montreala. Posvećen popularizaciji širokog spektra plesnih formi, Pankov je kreirao kompaniju koja donosi vrhunsku igru najpoznatijih koreografa.
Od svojih igrača Pankov zahteva iskrenost, samosvojnost i različitost kao i od koreografa, da ima originalnu ideju, da je različit i iskren, upravo kao što je kreacija njegovog dugogodišnjeg prijatelja izraelskog igrača i koreografa Oharina čija je stalna adresa Holandija.
Pankov je ponosan na svoju kompaniju i liniju koja se pokazala kao uspešna, kaže da je recept uspeha jedinstvene kreacije na repertoaru što je dobro i za publiku i što svake godine kompanija poziva druge trupe da nastupe u okviru sezone.
Primajući Vip nagradu nakon predstave Pankov je rekao da je srećan što je u svojoj rodnoj zemlji posle pedeset godina, da iako je radio po celom svetu, lepo je da se vrati u svoju domovinu.
-Hvala vam za ovo priznanje i nagradu koja nije samo za mene već i za sve sa kojima radim, jer i najbolji direktor neće moći da ima uspeha ako igrači nisu izuzetni – rekao je Pankov.

Povezana vest:  Deset srpskih naučnika za čistu desetku