u zemlji belog oblaka-sara lark„U zemlji belog oblaka“ – kako je naseljavan Novi Zeland

Svi oni koji žele da saznaju kako je izgledalo naseljavanje Novog Zelanda sada to mogu da učine čitajući odličan istorijski roman Sare Lark „U zemlji belog oblaka“ koji je nedavno objavila beogradska „Laguna“.
Dok se o naseljavanju Amerike i Australije dosta zna, dolazak belog čoveka na Novi Zeland nekako se našao u zapećku i najčešće je povezivan sa naseljavanjem Australije.
Za razliku od Australije, gde su prva naselja osnivali kažnjenici, Novi Zeland je bio sličniji Americi, sa kitolovcima, stočarima, avanturistima, kockarima koji su došli na ova dva udaljena pacifička ostrva u potrazi za boljim životom.
Kroz priču o dve junakinje – guvernantu Helen Davenport koja se javlja na oglas i udaje na neviđeno za farmera i neustrašivu i drsku ćerku bogatog trgovca stokom Gvinajru Silkam koje se sreću na brodu za Krajstčerč, Larkova pruža bogatu, uzbudljivu, dirljivu pripovest o 19-vekovnom Novom Zelandu.
Njene dve junakinje smelo se upuštaju u putovanje na drugi kraj sveta u nadi da će na Novom Zelandu naći ljubav i nov i bolji život ali je sudbina imala drugačije planove.
Helen otkrica da je njen uglađeni farmer zapravo nesposobni primitivac i alkoholičar, dok Gvinajra, koja voli rad sa stokom i na farmi i to čini sa velikim uspehom, trpi zlostavljanja svekra koji želi naslednika koga njegov sin homoseksualac ne može da mu pruži.
Tu su još i devojčice – siročad koje su pokupljene u Londonu i poslate na Novi Zeland da rade kao služavke, goniči stoke, uključujući i jednog koji postaje Gvinajrin ljubavnik, brojni avanturisti, trgovci, iskvareni božji ljudi, doseljenici…
Nemačka autorka kojoj je Sara Lark pseudonim napisala je klasični istorijski roman u kome se, kroz priču o dve porodice, dotakla i problema ugovorenih brakova, slanja devojčica na Novi Zeland kako bi se udale, klasnih razlika koje su postojale i u Novom svetu, sukoba belaca i Maora, otkrića zlata na Južom ostrvu …
Uzbudljiv, dirljiv, na momente tužan, „U zemlji belog oblaka“ je poslastica za ljubitelje istorijskih romana, ali i romansi, avantura i porodičnih saga i sjajno štivo za predstojeće praznike.

Povezana vest:  Noć muzeja u Prijepolju