Kako umetnost može postati hobi, a svakodnevni predmeti i živi svet umetničko delo? To prikazuje izložba profesora filozofije Damira Maleševa „Asamblaži“ koja će biti otvorena 3. marta u 19 časova u Kutku za kulturu (Sentandrejski put 106b).

Svestrani profesor koji radi u Isidorinoj gimnaziji, Damir Malešev, pisac poezije i eseja, prevodilac stranih rok pesama, koji iza sebe ima objavljene dve zbirke poezije i dve knjige pesničkih prevoda (korejska poezija i antologija Bitlsa), umetnošću je počeo da se bavi pre otprilike 20 godina.

Povezana vest:  Konkurs za 8. Međunarodni salon stripa do kraja avgusta

Njegov trenutni fokus interesovanja u umetnosti su asamblaži (vajarska tehnika), a u okviru predstojeće izložbe, težeći da prikaže jednostavnost i jasnoću izraza, „uzor“ su mu Pikasova „Glava bika“ i opštepoznati Sneško Belić kao arhetipski asamblaži.

Brojni predmeti iz svakodnevnog okruženja preimenovani su u novi svet ptica, insekata, ljudskih likova i figura, a biće prikazani i originalni šahovski setovi, kao i piktogrami sačinjeni od ćiriličnih slova.

Povezana vest:  Sajamski dani od 15. do 31. oktobra - POPUSTI DO 80%

Izložba traje do 7. marta, a ulaz je besplatan.

Informacije o izložbi možete pronaći i na facebook event-u: http://bit.ly/ns2021-kzk-asamblazi

Kutak za kulturu (https://www.facebook.com/Kutakzakulturu/) – prostor koji je na Klisi otvoren u oktobru prošle godine, u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ deo je ideje o decentralizaciji kulture, odnosno širenju kulture i sadržaja do najudaljenijih delova grada, aktiviranju lokalne zajednice i njihovom uključivanju u celokupnu kulturnu scenu Novog Sada.

Povezana vest:  Dvoje novinara kulturnih rubrika dobitnici ovogodišnje „Visa iskorak“ nagrade