Hibridi„Klasika molim – cele godine otmeno!“ – serija koncerata klasične muzike u Kulturnom centru Inđija

Ove nedelje, 04. maja, sa početkom u 20 časova, u velikoj sali Kulturnog centra Inđija nastupiće gudački kamerni orkestar „Hibridi“, čime će zvanično započeti program koncerata klasične muzike „Klasika molim- cele godine otmeno!“.
Projekat je nastao u saradnji Kulturnog centra Inđija i mr Ljubinka Lazića, solo kontrabasiste i člana Beogradske filharmonije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i Opštine Inđija.
Tokom cele godine održaće se serija koncerata kojima će biti obuhvaćene osnove kamerne muzike, a glavni cilj projekta je upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola sa pojmom i izvođenjem klasične muzike. Učešće u projektu uzeće kako đaci i studenti, tako i renomirani profesori akademija i profesionalni muzičari.
„Hibride“ su osnovali 2012. godine violinisti Marija Rajković i Jovan Bogosavljević, za realizaciju koncerta na NIMUS-u iste godine. Nakon nominacije za koncert godine i proglašenja za najuspešniji koncert festivala, usledili su nastupi u Sarajevu i koncert sa violinistom Nemanjom Radulovićem u Nišu 2013. Na poziv italijanske asocijacije za kulturu „Bisse“, u teatru Nuovo u Italiji održali su četiri koncerta, a početkom decembra 2013. nastupili su pred beogradskom publikom u punoj sali Centra lepih umetnosti Gvarnerius.
Marija Rajković je osnovne studije završila u klasi čuvenog Jovana Kolundžije, a magistrirala je u klasi Dejana Mihailovića. Sarađivala je kao solista sa istaknutim solistima i dirigentima na nastupima širom Evrope. Rajković je docent na Fakultetu umetnosti u Nišu.
Jovan Bogosavljević ostvaruje umetničku saradnju na domaćoj i međunarodnoj sceni sa istaknutim srpskim pijanistom Aleksandrom Serdarom a od 2009. godine nastupa kao solista i gost na koncertima sa minhenskim kvartetom „Basiona Amorosa“. Ističe se i turneja sa Nacionalnim orkestrom Pekinga 2010. godine. Bogosavljević je dobitnik nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije, za najboljeg mladog umetnika za 2006. godinu, a 2012. godine dobio je nagradu časopisa „Muzika Klasika“ za izvođača godine.
Ovaj kamerni orkestar nastupa bez dirigenta, koncertmajstor orkestra je student Bojana Đolović, a članovi su studenti Fakulteta umetnosti iz Niša.
Ovoga puta izvešće kompozicije: J.S.Bach – Koncert za dve violine i kamerni orkestar u d-molu, G. Tartini – „Le Trille du diable“- Sonata za violinu i kamerni orkestar, A.Vivaldi – Koncert za 4 violine i klavir u h-molu Op.3 br.10, A. Vivaldi – Koncert za dve violine i kamerni orkestar u a-mollu Op.3 br.8.
Karte su u prodaji na blagajni Kulturnog centra Inđija.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama: Repertoar za JUN 2011.