Dusan Panajotovic foto

Mladi violinski virtuoz DUŠAN PANAJOTOVIĆ otvara novu sezonu ciklusa koncerata „FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU“

Jedan od najboljih mladih violinista Srbije, DUŠAN PANAJOTOVIĆ, će u subotu, 18. aprila 2015. (20h) u Centru lepih umetnosti Guarnerius, otvoriti novu, četvrtu po redu seriju koncerata pod nazivom FMU I GUARNERIUS NAGRAĐUJU, koja u fokus postavlja studente Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su na svojim katedrama proglašeni za najbolje i dobitnici su nagrada iz fondova fakulteta.
Novo izdanje tradicionalne serije koncerata u organizaciji FMU-a i Guarneriusa, a pod pokroviteljstvom kompanije Nelt, će ove godine kroz 14 nastupa promovisati 16 višestruko nagrađivanih mladih muzičara, koji ostvaruju velike uspehe na takmičarskoj i koncertnoj sceni, u zemlji i inostranstvu.
Mladi virtuoz koji otvara ciklus, Dušan Panajotović, završava master studije, a već je imao priliku da nastupa u prestižnim koncertnim prostorima, poput pariskog Gavoa ili berlinskog Koncerthausa. Publici je dobro poznat po sjajnim izvođenjima zahtevnog violinskog repertoara, a za koncert u Guarneriusu, pripremio je atraktivan program, sastavljen od bisera violinske literature. Uz klavirsku saradnju Aleksandre Dragosavac, Dušan će izvesti dela Paganinija, Baha, Isaija, Mocarta i Vijenjavskog.
Ulaz na sve koncerte iz ciklusa je slobodan.
Fakultet muzičke umetnosti i Centar lepih umetnosti Guarnerius su 2012. godine pokrenuli ciklus koncerata, sa željom da kroz tradicionalnu seriju nastupa, pruže najboljim studentima osnovnih, master i doktorskih studija, priliku da se samostalno, kroz solistički resital predstave publici. Treću godinu zaredom, pokrovitelj ciklusa je kompanija Nelt, koja takođe tradicionalno, u skladu sa svojom strategijom društveno odgovornog poslovanja, kroz niz aktivnosti podržava talentovane akademce beogradskih fakulteta.
U prethodna tri izdanja, ciklus je ugostio 39 mladih talenata, sa katedre za klavir, solo pevanje, gudačke i duvačke instrumente, a i nova serija koncerata će do kraja godine ugostiti najbolje upravo sa ovih katedri FMU-a. U ovoj sezoni nas očekuje sedam koncerata, a na jesen još sedam (spisak svih koncerata dostupan je na strani www.guarnerius.rs).
Violinista DUŠAN PANAJOTOVIĆ je rođen 1992. godine u Knjaževcu. Od do sada osvojenih nagrada, izdvajamo I nagradu na prestižnom međunarodnim takmičenju muzičkog festivala „Summit festival Burgos“ u Španiji, a nekoliko puta je proglašavan za najboljeg studenta violine na FMU. Učestvovao je na muzičkom festivalu “Neisuoni Deiluoghi“ u Italiji, bio je član „Deutsch- Skandinavische orchestra“, kao i koncertmajstor „Young Euro Classic orchestra“. Dok je pohađao Muzičku gimanziju u Nišu, dobio je povelju pripadnika „Nove niške elite“, a grad Niš ga je pohvalio i nagradio za zalaganje i postignute rezultate. FMU u Beogradu upisuje 2010. godine, u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković, kod koje privodi kraju i master studije. Dobitnik je nagrade iz fondova FMU-a za postignut uspeh na gudačkoj katedri i za najbolji diplomski ispit.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe Milorada Blanuša – Micina: Ciklus Ekologija, ribe, ptice