NI-DANA-BEZ-TEBEDebitantski roman koji je doneo slavu Džesiki Brokmoul

Dokaz da žanr ljubavog romana ne sme da se unapred proglasi za inferioran, nisu samo dela velikih klasika ( Tolstojeva „Ana Karenjina“, ili “ Madam Bovari“Flobera) već to može da bude i prvenac Džesike Brokmoul „Ni dana bez tebe“ u izdanju „Vulkana“.
Knjiga se pojavila u jesen prošle godine a ugledni specijalizovani nedeljnik „Pablišer vikli“ ju je uvrstio među 10 najboljih knjiga koje su se pojavile u 2013. godini.
„Vulkan“ je imao sluha da među prvima otkupi autorska prava, tako da se pojavila kod nas pre nego je stigla da „osvoji“ svet a s obzirom kako ju je priuhvatila američka publika to će se svakako desiti.
Naime, kritičari su impresionirani činjenicom da je roman u epistolarnoj formi koja se ne smatra da je pogodna za ljubavni žanr jer se cela prica odvija putem pisama.
Autorka, koja se bavi prikazivanjem tuđih dela za časopis posvećen istorijskim romanima, priznaje da ju je zaintrigiralo da li može da se razvije strasna ljubav putem reči a da aktere deli okean a pošto radnja počinje 1912. godine, šanse su veoma male da će se ikada videti.
Ako je suditi po reakcijama čitalaca a samo na sajtu „Gud rid“ ( dobro štivo) je do sada registrovano vise od 1000 mejlova, Brokmolovoj je uspelo da napiše roman koji pokazuje da ljubav može da se rodi putem pisama i da premosti, ne samo prostor (okean) već i vreme jer traje kroz dva svetska rata
Glavna junakinja je 24-godišnja Elspet Dan udata za ribara na izolovanom škotskom ostrvu Skaj koja je uspela da objavi prvu zbirku poezije. Ona je zaprepašćena kada joj stiže pismo od Dejvida Grejama , studenta iz američke države Ilinois kome je dopala u ruke njena knjiga i želi da joj čestita. Tako počinje prepiska koja vodi do najdubljih emocija koje prekida Prvi svetski rat a Elspet jedino može da se nada da je Dejvid barem preživeo iako joj se ne javlja.
Priča se nastavlja 1940. kada je Velika Britanija ponovo u ratu a Elspetina ćerka Margaret se zaljubila u pilota Kraljevske avijacije. Majka želi da je poštedi patnje koju joj je donela neosvarena ljubav sa Dejvidom i savetuje joj da se ne vezuje za momka koji odlazi u rat.
Bomba pogađa zgradu u kojoj su Elspet i Margaret živele u Edinburgu jer Elspet je smogla snage da napusti Skaj i ćerci nikada nije objasnila šta se zbilo sa njenim ocem. Margaret nalazi u ruševinama paket pisama koji je bio skriven u zidu ali njena majka je nestala. Pisma su joj jedini trag u kom pravcu da traga za majkom a istovremeno i sama nastavlja da vodi prepisku sa svojim avijatičarom Polom.
Autoka izvanredno plete priču razmenjujući pisma između ovih četvoro aktera dokazujući da sed neverovatne ljudske sudbine mogu pratiti i na ovaj način.

Povezana vest:  Od 10. oktobra „Najlepše bajke braće Grim“ i „Najlepše Ezopove basne“ u prodaji