picasso-museumRenovirani Pikasov muzej se otvara u septembru
 
Pet godina pošto je zatvoren zbog dvogodišnjeg renoviranja, Pikasov muzej u Parizu, dom jedne od najvećih kolekcija radova ovog španskog umetnika, konačno će biti otvoren u septembru, saopštilo je francusko Ministarstvo kulture a prenose elektronski mediji.
Kašnjenje otvaranja izazvalo je kontroverze u Francuskoj, a slikarov sin Klod Pikaso u petak je optužio francusku vladu za nezainteresovanost rekavši da je „skadalizovan i veoma zabrinut“ zbog budućnosti muzeja.
On je pozvao vladu da pronađe način da se muzej otvori u junu, što je početkom godine najavila predsednica galerije An Baldasari.
Žan Fransoa Boden, arhitekta zadužen za renoviranje, rekao je u subotu da bi muzej mogao da bude otvoren krajem juna kao što je i planirano.
Ministarka kulture Oreli Filipeti rekla je da je njeno ministarstvo odlučilo da muzej otvori za javnost sredinom septembra pošto renoviranje nije završeno do kraja.
Ona je apelovala na sve da „prevaziđu lične interese i pokažu entuzijazam i smirenost i dozvole projektu da bude završen“.
Konačna cena troškova renoviranja 17-vekovne zgrade sada je 52 miliona evra, 22 miliona više od originalnog budžeta određenog za projekat. Izložbeni prostor muzeja sada će biti udvostrucen na 3.800 kvadratnih metara.
Iako muzej ima oko 5.000 slika, crteža, skulptura, fotografija i dokumenata, zbog ograničenog prostora, samo je deo bio izložen.
Očekuje se i da će broj posetilaca posle renoviranja skočiti sa 450.000 na 850.000.
Povezana vest:  Teofilovići A Capella 6. februara u Sava Centru