vlaho bukovacStručno vođenje kroz izložbu Vlaha Bukovca

Narodni muzej u Beogradu organizuje u četvrtak 8. maja u 18.00 stručno vođenje kroz izložbu „Slikar Vlaho Bukovac“ (1855-1922), s tumačenjem likovnog izraza i detaljima bogate biografije velikog umetnika.
Izložba „Slikar Vlaho Bukovac“ otvorena je 23. aprila, na godišnjicu smrti velikog hrvatskog slikara, a prvi put predstavljena je celokupna zbirka od 23 dela u posedu Narodnog muzeja u Beogradu.
Kompletna zbirka sadrži radove nastale od 1872. do 1922. godine, a biće izložena poznata dela „Dedal i Ikar“, „Baronica Rukavina“ i akt „Probuđena“.
Izloženi su i portreti kraljice Natalije, Aleksandra Karađorđevića i Aleksandra Obrenovića, dobijeni iz zaostavštine dinastija, a koje je Vlaho Bukovac izradio tokom svoja četiri boravka u Beogradu.
Narodni muzej otkupio je većinu slika između dva svetska rata, dok je poslednje delo dobijeno takođe otkupom, ’50-tih ili ’60-tih godina 20. veka.
Poslednji put deo zbirke Vlaha Bukovca u posedu Narodnog muzeja u Beogradu izlagan je prošle godine u Zagrebu, a izložba celokupnog opusa u matičnoj kući biće otvorena do kraja juna.
Bukovac je rođen u Cavtatu, a živeo je i radio u Njujorku, Peruu, Parizu, Zagrebu i Pragu, gde je i umro 23. aprila 1922. godine.

Povezana vest:  Zen: Jednostavno srećan život