U okviru 23. Guitar Art festivala održaće se 18. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu svetska premijera dela „From Balkans with love“ op.190
brazilskog kompozitora Jaime Zenamona.

Publika će zatim imati priliku da čuje i dobro poznat „Koncert za orkestar, bandeneon i gitaru“ Astor Pjacole koji izvodi Akordeonista orkestar harmonika uz dirigentsku palicu Predraga Kostovića i italijanski gitarista Alberto Mesirka, koji će u drugom delu večeri imati solo resital.

Ulaznice su u prodaji online putem sajta Narodnog pozorišta, kao i na blagajni po jedinstvenoj ceni od 1.200,00 dinara.

„From Balkans with love“ op.190 svetska premijera novog dela Jaime Zenamona kompozitora, koje će izvesti Dimitri Ilarionov, Julija Trinčuk, Pavle Filipović, Vojin Kocić, Alberto Mesirka i Petar Čulić.

To će biti premijera novog dela pisanog za 6 gitara. Delo je posvećeno beogradskom Guitar Art Festivalu, kao deo projekta stvaranja novog muzičkog nasleđa.

Jaime Zenamon je jedan od najvećih brazilskih izvođača, dirigenta i kompozitora.

Njegova orkestarska dela izvode eminentni orkestri, od kojih se izdvajaju, između ostalih, Berlinski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Parana, Hollywood Bowl Orchestra, Orkestar Berlinske opere, Varšavska filharmonija, Gudački orkestar Wilhelmshafen, Kamerni orkestar Kuritiba…
Njegova dela izdale su izdavačke kuće poput AMA Verlag / Verlag Neue Musik / Edition Margaux, Chanterelle Verlag i Edition Ek-Tempore. CD albume na kojima se nalaze snimci njegovih kompozicija producirale su i distribuirale diskografske kuće Poligram, Deutsche  Grammophon, 99 Records i Kreuzberg Records.
Zenamonov opus obuhvata preko 190 kompozicija koje su različiti orkestri, ansambli i solisti izveli i snimili na preko 300 albuma.

„Koncert za orkestar, bandeneon i gitaru“ Astora Pjacole izvešće Akordeonista – kragujevački akademski orkestar,
dirigent Predrag Kostović i italijanski gitarista Alberto Mesirka

Dvostruki koncet za bandoneon i gitaru i gudački orkestar (Concierto para bandoneón y guitarra Hommage a Liège) nastao je 1985 godine, to jest, u periodu leta osamdesetih godina, kada je Pjacola provodio mirna leta u Punta del Este u Urugvaju. U tom periodu, Pjacola se odmarao od koncertnih turneja i posvetio se isključivo komponovanju novih dela, a neka od njih smatraju se i najznačajnijim koje je on napisao. Komponovan je za Peti međunarodni gitaristički festival u Liežu, koji je održan 1985. godine. Na premijernom koncertu, Pjacola je svirao bandeneon, dok je gitaru svitao argentinski gitarista Cacho Tirao. Orkestrom je dirigovao Leo Bauer.

Povezana vest:  "Kaporova školica" , nova knjiga Aleksandra Ðuričića

Akordeonista orkestar – Kragujevački akademski orkestar akordeonista osnovan je 2018. godine sa ciljem promocije harmonike kao akademskog instrumenta.
Imajući u vidu da je prostor na kome živimo vekovima bio na raskrsnici Istoka i Zapada, velika je sreća da su se uticaji obeju strana reflektovali u najpozitivnijem smislu na umetnost sviranja ovog instrumenta, te grad Kragujevac na svetskom nivou biva prepoznat po svojoj školi harmonike. Orkestrom diriguje Predrag Kostović.

Povezana vest:  Vulkanov sajam knjiga u Delta Cityju

Drugi deo koncerta rezervisan je za italijasnkog virtuoza na klasičnoj gitari Alberto Mesirka, koji će održati solo resital.

Alberto Mesirka italijanski virtuoz na klasičnoj gitari.

Tokom karijere je nastupao je sa muzičarima kao što su D. Aškenazi, V. Mendelson, M. Rumel, M. De Santi, A. Adorjan, kao i sa gudačkim kvartetima Enesco, Ardeo i Acies, Quartteto d’Archi di Venezia i Ex Novo Ensemble. Nastupao je u renomiranim salama, među kojima se izdvajaju Koncertgebau u Amsterdamu, Operska kuća La Fenice u Veneciji, Teatro Regio u Parmi, Auditori Nacional u Valensiji, Kunsthalle u Beču, kao i pri Italijanskim institutima za kulturu u Parizu, Oslu, Helsinkiju, Stokholmu, Barseloni i San Francisku. Mesirka je 2013. godine premijerno izveo kompoziciju koju je za njega napisao kubanski kompozitor i gitarista L. Brauer.
Mesirka je tokom karijere ostvario i veliki broj studijskih snimaka. Godine 2007. njegov album Ikonostas pobedio je na Međunarodnoj gitarskoj konvenciji u Aleksandriji u kategoriji najbolji snimak. Istu nagradu je ponovo osvojio 2013. g. za album British Guitar Music koji je ostvario u saradnji sa violončelistom M. Rumelom. Godine 2020. osvojio je nagradu Gramophone za najbolji konceptualni album godine za disk posvećen čakoni, koji je snimio u saradnji sa britanskim violinistom H. Ticatijem i ansamblom O/Modernt.

Povezana vest:  Pozorište na Terazijama - repertoar za MAJ 2012.