Stani srceLjubić bez srećnog kraja Zorane Schulz

Zorana Schultz je odabrala veoma elitni prostror Atlantskog saveta Srbije da večeras domaćoj čitalačkoj publici predstavi svoj drugi roman „“Stani, srce“, ali sada nije više anonimna spisateljica pošto je njeno debitantsko delo „Ukus greha“ bio jedan od najprodavanijih romana prošle godine.
„Ukus greha“, za koji nije krila da je dobrim delom autobiografska ispovest, mnogi su okarakterisali kao prvi pravi srpski erotski roman.
Bez predrasuda, ulepšavanja i stida, autorka je oslikala svoj život pun kontrasta – od siromaštva do glamura, ljubavi i mržnje, batina i poljubaca. Publika ga je izvanredno prihvatila i njen izdavač „Vulkan“ je više nego zadovoljan plasmanom ovog dela jer je imalo više od 10 izdanja.
Bez dvoumljenja je oberučke je prihvatio da objavi drugi roman, koji je iznova ljubavna priča, ali ovoga puta to je surova istina o ljubavi prema oženjenom muškarcu, bez šanse da dođe do hepienda.
Predstavljanje svog literarnog prvenaca, Zorana Schultz organizovala je u jednom od kafića ozloglašene beogradske ulice Strahinjića bana, i to u popodnevnim satima, možda najtoplijeg dana prošlog leta, ali to nije smetalo armiji njenih prijatelja da hrabro podnesu vrućinu i okupe se u neočekivano velikog broju.
To je ipak bila klasična promocija sa promoterima koji su gostima predstavili sadržaj romana.
Međutim, za ovaj drugi u kome ponovo ima strasti na pretek, ali bez ikakvih izgleda da voljeni muškarac postane samo „njen“, autorka se postarala da ga na veoma inventivan i zanimljiv način predstavi u prepunim salonima Atlantskog saveza Srbije.
Jedan od manjih salona pretvorila je u improvizovanu pozornicu na kojoj je glumica Narodnog pozorišta Zlatija Ocokoljić-Ivanović izvela mono-dramu baziranoj na romanu koji je pisan kao ispovest naratorke.
Drama počinje oproštajem sa voljenim čovek koji je preminuo i njegova nesrećna ljubavnica skrivena iza drveta čeka da se svi raziđu, uključujući i njegovu zakonitu suprugu, pa da započne monolog nad tek zatvorenim grobom.
Tako počinje priču o ljubavi koja traje četiri decenije i tokom koji je živela samo za povremene susrete kada samo vladaju požuda, spajanje koje briše granice tela, strast zbog koje se sve baca pod noge i to autorka opisuje bespoštedno do kraja .
Šta privlači brojne čitateljke romanima Zorane Schultz? Situacija u kojima se nalaze njene junakinje nije strana mnogim ženama u srpskoj sredini, u kojoj permanentno postoji manjak raspoloživih pripadnika jačega pola i mnoge su se već našle pred izborom ili da prihvate ljubavnu vezu sa oženjenim čovekom, ili da samuju.
U slučaju glavne junakinje romana „Stani, srce“ drzak osmeh oženjenog muškarca u kovitlacu muzike, pića i pesme, bio je dovoljan da promeni njen život iz korena.
Sa njim je otkrila dubinu strasti kakvu nije mogla ni da zamisli i zato je odstupila od svega u šta je verovala, da bi bila blizu njega. A onda su godišnja doba krenula da se smenjuju, decenije da otiču, vreme da nestaje između ukradenih susreta. Živela je čekajuai ih. I, do kraja, nije poželela nikog osim njega… ostaje joj samo da čeka da joj srce stane i da mu se konačno pridruži tamo gde između njih neće biti nikakvih prepreka…

Povezana vest:  Patrijarh srpski Porfirije blagoslovio održavanje koncerta “Duša zna” čudesnog ruskog pijaniste Monaha Avela