Irina Holak i Zrinka VlasicMarina Horak i Zrinka Vlasić iz Slovenije u Gvarneriusu

Gošće iz Slovenije, poznata pijanistkinja Marina Horak i jedna od najboljih slovenačkih mladih čelistkinja Zrinka Vlašić održaće koncert u subotu, 17. maja u Centru lepih umetnosti Gvarnerius.
Dobitnica brojnih priznanja, među kojima je i prestizna Beteto nagrada, pijanistkinja Horak na koncertu u Gvarneriusu sa čelistkinjom Vlašić predstaviće zanimljiv program, najavio je Gvarnerius.
Na programu su sonate za violončelo i klavir svetskih muzičkih velikana Sergeja Prokofjeva i Edvarda Griga.
Pijanistkinja Horak pored brojnih koncerata na međunarodnoj sceni i saradnje sa najistaknutijim muzičarima i orkestrima, posvećena je pedagoškom radu i promociji talentovanih mladih umetnika.
Primila je najznačajnije slovenačko muzičko priznanje Beteto nagradu „za izuzetan umetnički uspeh? 2008.godine, koje dodeljuje Udruženje muzičkih umetnika Slovenije a prošle godine Senat Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, dodelio je „Počasno priznanje za uspešan i predan umetnički i pedagoški rad?.
Na Akademiji za muziku u Ljubljani, pre tri godine je počela da okuplja mlade muzičare i sa njima organizuje koncerte u okviru festivala pod imenom „Allegro giovanišimo“ u dvorani ljubljanskog Magistrata.
Za pijanistkinju Horak koja je veliki deo života provela u Minhenu, Parizu, Amsterdamu i Londonu, slavni Jehudi Menjuhin je rekao da donosi „veliki doprinos muzičkom životu svake sredine?.
Od povratka u Sloveniju 2001. godine je profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, redovno održava koncerte, učestvuje na festivalima širom sveta
Čelistkinja Vlašić je rođena u Subotici u porodici muzičara. Nižu i srednju muzičku školu je završila u Ljubljani, a trenutno je studentkinja prve godine magistarskih studija ljubljanske Akademije.
Ove godine je osvojila drugu nagradu na međunarodnom takmičenju Svirel, prošle godine takođe drugu nagradu na međunarodnom takmičenju Citta di Padova a 2012. godine osvojila je prvo mesto na međunarodnom takmičenju Monterosa Kawai u Varalu.

Povezana vest:  „Dioklecijan" Ivana Ivanjija u izdanju Lagune od petka u prodaji