eko_paviljonOtvoren Supernatural Eko Paviljon

 

 

Supernatural Eko Paviljon od kartona koji je napravljen po idejnom rešenju studija KAKO.KO iz Beograda otvoren je u četvrtak 29. aprila 2010. godine u 13h na Kalemegdanu, kod “Muzičkog paviljona”.

U pitanju je sto posto recikliran i reciklažan objekat – samonosiva struktura, valovita ambalažna lepenka koja potencira temu Supernatural festivala, koji se već četiri godine za redom održava slaveći Dan planete Zemlje , a to je – održivost i eko pristup arhitekturi. Izdradu Eko Paviljona finansijski je podržao USAID Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije u cilju promovisanja zelene gradnje i upotrebe održivih izvora energije. Paviljon će na Kalemegdanu biti izložen nedelju dana i služiće za održavanje seminara, izložbi i radionica na temu zelene gradnje, eko arhitekture, reciklaže, upotrebe obnovljivih izvora enegije i sl.

Povezana vest:  Šaban Bajramović ispraćen na večni počinak u Nisville jazz muzej

-Nalazimo se u prvim linijama zelenog pokreta u Beogradu. Možda ovaj paviljon jeste od kartona ali on predstavlja nešto trajno i značajno – partnerstvo i saradnju. Zeleni pokret je interdisciplini pokret koji obuhvata više oblasti – arhitekturu, građevinarstva, ekologiju ali i novinarstvo, umetnosti… Eko pokret nas uči kako da učinimo životnu sredinu energetski efikasnijom i zdravijom za život, što će nam se isplatiti i sa ekonomske strane– istakla je  na otvaranju paviljona Erin Inglish, regionalni savetnik za održivi razvoj USAID-a.

Studio KAKO.KO – Vesna Pejović, Jelena Milojević i Vladimir Bevc osvojili su prvo mesto na konkursu za izradu idejnog rešenja eko paviljona koji se zasniva na principima održivog razvoja, a koji su u novembru prošle godine raspisali Supernatural pokret i Društvo arhitekata Beograda.

Povezana vest:  Kako je nastajala Srbija - roman "Kletvenik" Biljane Gojković u prodaji od 1. oktobra

eko_paviljon_3Autori su, kako sami kažu, odabrali karton kao direktan odgovor na temu održivog razvoja. Prostor paviljona posmatra se kao prolazni, promenljivi ambijent, kako u nameni tako i u izgledu.  Primenom teorije nabora koncipirana je samonosiva struktura gde dobijene površine zidova i krova čine kontinualnu formu  dok unutrašnjost paviljona ostaje potpuno slobodna. Valovita ambalažna lepenka će se potpuno uklopiti prostor u kom će se nalalaziti.

Cilj organizatora ovog konkursa bio je širenje svesti o značaju primenjene ekologije u arhitekturi i približavanja svih aspekata održivog razvoja mladim arhitektama i dizajnerima. Od ukupno prijavljenih 96 radova, žiri u sastavu akademik prof. Branislav Mitrović, d.i.a, Grozdana Šišović, d.i.a., Đorđe Stojanović, d.i.a., Vladimir Nikolić, mr slikarstva, Ana Filipović, d.i.a. je odabrao 12 najboljih, a njihovi autori su ulaskom u uži izbor stekli pravo da učestvuju u radionicama arhitektonskog studija „4 od 7 arhitektura“ gde su imali prilike da razrade i usavrše svoj koncept.

Povezana vest:  Promocija knjige: DUG I KRIVUDAV PUT – Bitlsi kao kulturni artefakt

Supernatural Eko paviljon je, inače, deo programa četvrtog po redu Supernatural festivala, održanog 25. aprila 2010. godine kod Hajdučke česme u Koštunjaku. Festival je osnovan je 2007. godine s ciljem da kroz ekološke radionice, muziku, boravak u prirodi, druženje i umetnost, podigne ekološku svest mladih ljudi u Srbiji, a ovo je druga godina da je podržan od strane USAID.