kad-su-cvetale-tikve-3Večeras u BDP-u premijera „Kad su cvetale tikve“

U Beogradskom dramskom pozorištu večeras će premijerno biti izvedena predstava „Kad su cvetale tikve“, po tekstu Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića.
Glavnog junaka – mladog boksera Ljubu Vrapčeta igra Miloš Biković. Isti lik u starim danima tumači Miša Janketić, koji je bio Ljuba Vrapče u prvoj, zabranjenoj postavci 1969. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.
Njegovu majku igra Danica Ristovski, sestru Anja Alač, Stoleta Apaša – Marko Živić, Stoletovu majku Jelena Čvorović, pukovnika Udbe i predsednika bokserskog kluba „Radnički“ – Slobodan Boda Ninković.
U ovom velikom projektu na sceni će biti 22 glumca, uz 13 studenata glume sa više akademija i četiri dečaka iz dramskog studija Nenada Nenadovića.
Scenograf je Kiril Spaseski, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Zoran Erić, za scenski pokret zadužena je Marija Milenković, a konsultant za scenske borbe je Jovan Jovanović.
Prva postavka skinuta je sa repertoara zbog pominjanja Informbiroa i Golog otoka, što je tada bio tabu. U novoj predstavi glavna tema je kako društvo utiče na čoveka, kako okolnosti dovedu jednog mladog boksera, pred kojim je karijera, da isplanira i izvede ubistvo golim rukama, kako se u čoveku rađa zlo i kakve su dalje posledice, jer svaki čin pokreće novi lanac, kaže reditelj Skerlić.

Povezana vest:  Sabrani Andrićevi romani u jednoj knjizi

PHOTO: Marija Ivanišević