beogradska-filharmonija-

Beogradska filharmonija od danas do 22. decembra u Italiji
 
Beogradska filharmonija večerašnjim koncertom sa Stefanom Milenkovićem i kanadskim dirigentom Čarlsom Olivijerom Manroom u Terni započinje dvonedeljnu turneju u Italiji.
Na turneji do 22. decembra, Beogradska filharmonija održaće trinaest koncerata širom Italije na kojima će se predstaviti sa još dva koncertna programa, sa italijanskim pijanistom i dirigentom Vitoriom Brešanijem u dvostrukoj ulozi, soliste i dirigenta, i trećim programom sa hrvatskim dirigentom Mladenom Tarbukom i češkim pijanistom Pavelom Kašparom.
Večeras je na programu drugi Koncert za violinu i orkestar Nikola Paganija, uvertira iz „Holanđanina lutalice“ Riharda Vagnera, „Danse Macabre“ Sen-Sansa, „Mefisto valcer br. 1“ i Mađarska rapsodija Franca Lista, jedan od tri programa sa decembarske turneje u Italiji koje je Beogradska filharmonija premijerno izvela pred domaćom publikom. Dok su muzičari Beogradske filharmonije na turneji u Italiji, Slovenačka filharmonija gostovaće u Beogradu, sutra uveče održaće koncert iz projekta „Pika-Točka-Tačka“ u Kolarčevoj zadužbini.
Tri nacionalne filharmonije – Slovenačka, Zagrebačka i Beogradska, ove sezone započele su saradnju u okviru zajedničkog projekta, svaka je u svoju redovnu koncertnu sezonu uvrstila pet koncerata u posebnom abonmanu pod istim nazivom „Pika-Točka-Tačka“, sa identičnim dirigentima, solistima i programom.
Publika u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu imaće priliku da čuje pet koncerata, od kojih će tri izvoditi matične filharmonije a preostala dva gostujući partnerski orkestri.
Beogradsku filharmoniju će na gostovanjima predvoditi Muhai Tang, Zagrebačku Dmitri Kitajenko a Slovenačku filharmoniju šef-dirigent Emanuel Vijom.
Na programu sutrašnjeg koncerta Slovenačke filharmonije je „Masonska pogrebna muzika“ Volfganga Amadeusa Mocarta, Sedma simfonija i Koncert za klavir i orkestar br. 4. Ludviga van Betovena sa solistom mladim američkim pijanistom Endruom von Ojenom.
Povezana vest:  Dečji dani kulture od 21. do 23. aprila