Stevic Kasa Peri pogled sa Planice

Olimpijci Srbije u „visinskim“ sobama na Planici, trening uz stepenice na skakaonicama, BSS traži pomoć firmi!

Prva grupa srpskih olimpijskih kandidata počela je pripreme na Olimijskom trenažnom centru na Planici! Ivan Stević, Žolt Der, Gabor Kasa i Esad Hasanović, ostaće dve nedelje na pripremama, kojima rukovodi Radomir Pavlović, profesor, predsednik Stručne komisije BSS.

– Imamo izvanredne uslove, teretanu, saunu, trim kabinet… – kaže u prvom raportu Pavlović.- Biciklisti su u takozavnim „visinskim sobama“ i prva dva dana su imali uslove kao da su na 2.200 metara nadmorske visine, potom će tri dana biti na 2.500 metara i ostak priprema „provešće“  na  3.000 metara. Sa nama su i srspki kajakaški olimpijci i oni rade sa „suvim veslom“ što je u principu veoma slično našem kompi trenažeru, koji je kupio BSS. Moram da se u ime svih biciklista još jednom zahvalim Olimpijskom komitetu Srbije koji je finansirao ove pripreme, ali će biti uz nas i u celom periodu do odlaska na OI u London.

Povezana vest:  Dejan Marić pobednik „Velike nagrade Čubure“

Treninzi su tri puta dnevno, trčanje, hodanje, valjci i teretana, ukupno, oko osam sati. Prvih dana korišćene su i skakonice, jer je hotel 200 metara od doskočišta pa su osam puta srpski biciklisti išli iz stepenice  a samo na velikoj ih ima 850!

– Kada su završili, a trajalo je oko 12 minuta, noge su im se tresle kao da su uključeni na struju – slikovito je opisao ovaj trening Radomir Pavlović.- Međutim, naš maser Amerikanac Peri ima zlatne ruke i sve ih za čas dovede u red. Po podne na treningu su bili kao novi. Idemo i na pešačke ture, oprobali smo se i u penjanju na stenu. Ovo su veoma korisne pripreme, sada je veoma važno da se napravi i program za nastavak, bitno je da se ne zaglavimo u snegu u Beogradu po povratku, već da odemo  u toplije krejeve.

Povezana vest:  Der šesti u trci „Memorijal Oleg Djačenko“ na stazi Krilatsko u Moskvi

U kancelariji BSS – mobilno stanje! „Operacija London“ je počela i generalni sekretar Petar Rokvić pokušava da, u dogovoru sa  firmama i prijateljima biciklističkog sporta, obezbedi i dodatna finansijska sredstva.

– Pomoć Olimpijskog komiteta Srbije je dragocena u ovoj fazi  i bez nje ne bismo ništa uradili, ali ako želimo uspeh na OI moramo mnogo više da uložimo. Biciklizam je skup sport, nije to fraza, tako da bi nam dobro došla svaka pomoć i uputili smo molbe na brojne adrese. Nadamo se pozitivnim odgovorima, kako bismo za nastavak prirema obezbdeili novac a time i maksimalane uslove za olimpijske kandidate.

Povezana vest:  Žolt Der 19. u osmoj etapi tke u Kini, druga pobeda Špilevskog!

Biciklizam je treći put za redom na olimpijskim igrama. U Atini 2004. startovao je Ivan Stević, u Pekngu 2008. Ivan Stević i Nebojša Jovanović. Za London, BSS se uz ogromne napore i odricanja izborio za dva mesta u olimpijskoj trci, a za njih konkuriše širi krug vozača.