jedro nade-nikola malovic v„Jedro nade“ Nikole Malovića od danas u prodaji

Roman o najpoznatijem modnom dezenu na svetu „Jedro nade“ autora Nikole Malovića od ponedeljka, 26. maja nalazi se u prodaji u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.
Izuzetna proza koja nas uvodi u tajnu logiku baroka i otkriva misteriozne avanture starosedelaca i turista u Bokokotorskom zalivu.
Radnja ovog romana prati Nikolu Smekiju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživeo tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.
U svetu koji potpuno zavisi od tehnologije, evoluirani Gugl preuzeo je ulogu boga, pa nadgleda sve i svakoga.
Šjor Smekija uspeva da brodi digitalnim lavirintom, otkriva kako je plavo-beli dezen nastao na Mediteranu i kojim to čudom uporno opstaje kroz vekove. U najlepšem zalivu na svetu, junak se zaljubljuje u neobičnu meštanku koja će mu otkriti ne samo tajne baroka, već i da je ljubav jedino što internet još uvek ne može da zabeleži i arhivira…
„Jedro nade“ je roman o istorijskom razvitku mornarske majice koja je na Mediteranu mnogo više od elementarnog komada garderobe. Plavo-bele pruge su jedinica stila sveprisutnog pomorskog kulta, modni mit, ali i oličenje seksualnosti. Na primorju je svako ko nosi prugastoplavu majicu hodajuca avantura.
Malović je, kao niko pre njega, u roman utkao logiku primorskog načina života i ispleo ljubavnu priču u srcu urbane barokne bajke. Pred nama je izuzetna povest o čuvenom dezenu koji je postao globalni brend, u čiju istoriju su umešani Jevreji, katolički kraljevi, otkriće Amerike…
Nikola Malović, autor nagrađivanog bestselera „Lutajući Bokelj“ (nagrade „Borisav Pekić“, „Laza Kostić“, Oktobarska nagrada Herceg-Novog, i mnoge druge) napisao je jedinstvenu priču o čuvenom modnom dezenu, u čiju istoriju su umešani otkriće Amerike, Kristofer Kolumbo, Jevreji, katolički sveštenici, ali i egzotična ljubavna storija koja nam pokazuje kako primorski način života utiče na karakter ljudi.

Povezana vest:  Predstava „Zvonar Bogorodičine crkve u novogodišnjoj noći" premijerno 15.decembra u Kombank dvorani