promocija knjige Stefan NemanjaOdržana promocija knjige „Stefan Nemanja“ Luke Mičete

Promocija knjige „Stefan Nemanja“ autora Luke Mičete održana je u četvrtak, 29. maja 2014. u prepunom Delfi Caféu u SKC-u.
O istoriji Srbije, o nastanku evropske Srbije od doseljavanja Srba na Balkan do države velikog župana Stefana Nemanje na promociji su govorili spisateljica Vesna Janković, istoričar dr Srđan Pirivatrić i autor Luka Mičeta.
Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, spada u one vladare koji su stekli poštovanje kako svojih podanika i savremenika, tako i svojih potomaka. Samo je uticaj njegovog svetiteljskog kulta na srpski narod bio veći od njegove vladarske slave. Monah sveti Simeon je nadvisio i nadmašio velikog župana Stefana Nemanju.
„Knjige čitamo da bi se obrazovali, proširili znanje ili uživali. Kad svi ovi motivi prerastu u jedan, tada je pisac zasigurno pronašao svog pravog čitaoca a čitalac svog pravog pisca, jer i jedan i drugi imaju zajedničku radost. Pisac jer daje, a čitalac jer dobija dar kroz reči. Luka Mičeta je zagrabio vreme koje je iza nas. On je vrlo nenametljivo i jednostavno osvetljavao trenutke iz prošlosti i to mi se najviše i dopalo u ovoj knjizi“, rekla je Vesna Janković.
„Istoričari veoma malo utiču na stvaranje istorijske svesti. Ovom knjigom je uspostavljen dijalog naučnih misli i šire čitalačke publike putem jednog štiva koje je napisano u najboljem smislu reči vešto. Saopšteno je na jedan način koji je prijemčiv i razumljiv, a govoriti, pisati o svetitelju, čitati o svetitelju, čitati o političaru koji je bio izuzetno uspešan, čitati o vladaru koji je bio veliki u svoje vreme jako je teško. Razumeti je teško, a predstaviti to nekom drugom još teže. Ova knjiga u tom smislu predstavlja jedan veliki uspeh i veoma je značajna“, rekao je Srđan Pirivatrić.
„Srpska istoriografija je dala gotovo sve odgovore na sva najvažnija pitanja naše istorije, pa i kada je reč o srednjem veku. Literature o našem srednjem veku zaista ima dosta. I kada čovek sedne da to iščitava zaista ostaje impresioniran pred onim šta je sve naša istorijska nauka objavila kada je u pitanju naša istorija. To je ozbiljna nauka i zato čitanje iste treba prilagoditi široj čitalačkoj publici. Samo veliki pisci imaju pravo da pišu dosadno, a mi novinari moramo da pišemo zanimljivo. Jako mi je drago što me je izdavačka kuća Laguna podržala u svemu tome. Ja sam i više nego zadovoljan kako je knjiga prihvaćena, sada je u prodaji četvrto izdanje i potpuno sam uveren da ljudi žele da saznaju nešto o svojoj istoriji“, istakao je Mičeta.
Svi prisutni uživali su u odlomcima iz knjige „Stefan Nemanja“ koje je pročitao glumac pozorišta Dadov Žarko Mladenović.

Povezana vest:  Održana promocija romana "Četiri kiše" Ljubice Arsić