noc muzeja vinjeta-2XI Noć muzeja: Novi sastanak na starom mestu

Jedanaesta Noć muzeja u svom novom terminu, 7. juna, biće održana na 63 lokacije i ponudiće više od 70 nesvakidašnjih sadržaja u Beogradu.
Sedam zona koje se mogu obići po ceni jedne karte, koja važi i kao putna isprava, Noć muzeja će imati i humanitarni karakter – prikupljajući knjige, igračke i priloge za pomoć najugroženijima u poplavama koje su sredinom maja pogodile Srbiju.
Biblioteka „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu ostala je bez najvažnijeg – knjiga, pa se pozivaju posetioci da se uključe u ovu akciju i donesu knjige u Narodnu biblioteku Srbije i Medija centar Odbrana. U Domu omladine, Noć muzeja će zajedno sa posetiocima prikupljati igračke za vrtiće „Dečja radost“ iz Svilajnca i „Bambi“ i „Kolibri“ iz Paraćina, koji su teško pogođen poplavama.
Sadržaji koji od samog početka izazivaju najveće interesovanje, moći će da se posete i u novom terminu, 7. juna od 18 sati pa sve do dva sata iza ponoći.
Među njima je Vidovdanski hram, maketa Ivana Meštrovića, koja će samo tokom osam sati trajanja manifestacije biti izložena u Belom dvoru. Grandiozno delo pred kojim je zanemeo svet nikada nije izgrađeno, ali su zbog ovog dela mnogi Meštrovića poredili sa Mikelanđelom. Svečano veče upotpuniće nestvaran i magičan prizor vrtova i šuma koji čine Dvorski kompleks Dedinje.
Svadbeni običaju u Srbiji uvek su bili različiti od kraja do kraja. U Konaku kneginje Ljubice, svi zainteresovani će moći da saznaju zašto svadbe traju tri dana i koje su uloge barkajtara, starojka, devera i upoznaju se sa jedinstvenim svadbenim obredima koje krije Srbija. Pored revije venčanica koja počinje u 19 sati, svi zainteresovani će moći da isprobaju neke od drevnih venčanica i za uspomenu se fotografišu u njima.
Originalna scenografija filma „Maratonci trče počasni krug“ premijerno će biti prikazana u 11. Noći muzeja u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke. Svi ljubitelji filmske umetnosti biće u prilici da se upoznaju sa originalnim predmetima Pavla Vujisića i obiđu sobu legata i ostale predmete iz bogatog fonda Muzeja Kinoteke. U „kući filma“, pored njegove istorije, posetioci će moći da se upoznaju i sa procesom nastajanja filma i obrade filmske trake – od rasvete, snimanja, razvijanja negativa, montaže, do projekcije filmske slike.
Ko su „slobodni zidari“ i koje tajne kriju obredi i simboli masona koji se primenju već stotinama godina jesu samo neka od pitanja koja će svoje odgovore dobiti 7. juna u XI Noći muzeja. Originalni eksponati iz privatnih kolekcija, posebna postavka posvećena nacističkoj Antimasonskoj izložbi, i premijerno – masonski hram biće izložen u Etnografskom muzeju u Beogradu.
Politička represija u Srbiji 1944-1953. godine biće tema izložbe „U ime naroda“ koja će u Istorijskom muzeju Srbije predstaviti istorijska zbivanja, predmete i dokumenta koja svedoče o zastrašujućem broju stradalih, prognanih i kažnjenih a među autentičnim eksponatima i ličnim predmetima ljudi stradalih u ratu poseban ekskluzivitet predstavljaju lični predmeti Dragoljuba Draže Mihailovića. Glumci u uniformama iz ovog perioda biće na raspolaganju za slikanje od 18 pa do 22 sata.
U Konaku kneza Miloša u Noći muzeja, biće otvorena izložba o Prvom svetskom ratu iz ženskog ugla, koja će pokazati kako su tokom Velikog rata žene napustile tradicionalne uloge majki i domaćica, kako su iskazale hrabrost i kako su se borile za svoju ravnopravnost. Inače bezlične lutke dobiće svoje 3D maske lica posetilaca i tako personalizovati ovu priču.
U muzeju na otvorenom, na Novom groblju od 19 časova pa sve do ponoći, kroz vođene ture posetioci će moći da se upoznaju sa brojnim arhitektonskim i skulpturalnim spomenicima i pravom riznicom sećanja – od jednog od najvećih spomenika posvećenih srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, preko grobova velikih srpskih vojvoda i vojskovođa do ulaska u Srpsku kosturnicu.
Noć muzeja zajedno sa JP Beogradska tvrđava i dobrim vilama teatra MimArt, pretvoriće Rimski bunar na Kalemegdanskoj tvrđavi u bunar dobrih želja gde će biti prikupljani novčani prilozi za ljude pogođene poplavama a sav novac prikupljen 7. juna biće uplaćen na račun Grada Beograda.
Karte kupljene za 17. maj, važiće i za novi datum Noći muzeja – 7. jun. Nove ulaznice za 11. Noć muzeja, već mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5,TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima po ceni od 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Deo prihoda od 11. Noći muzeja namenjen je obnovi institucija kulture koje su pogođene poplavama.
Kao poklon grada Beograda, zahvaljujući Direkciji za javni prevoz, ulaznica Noći muzeja će biti ujedno i putna isprava. To znači da će se 7. juna od 17 sati pa sve do ponoći, svi posetioci sa kartom Noći muzeja, voziti besplatno kroz sve delove Beograda.
Ponosni sponzor nacionalne 11. Noći muzeja je Viasat History Kanal – kanal koji inspiriše svojim dokumentarnim emisijama koje imaju moderan pristup u prikazivanju istorije.

Povezana vest:  "Černobiljska molitva" nobelovke Svetlane Aleksijevič u prodaji od 16. maja