ples-sa-bogovima-1Srpsko-irska koprodukcija „Ples sa bogovima“ u BDP-u

Predstava „Ples sa bogovima“ irskog autora Brajana Frila u režiji Aleksandra Dunđerovića biće premijerno izvedena večeras u Beogradskom dramskom pozorištu.
To je koprodukcija BDP-a i Kolektiv teatra, koji deluje u Velikoj Britaniji i Irskoj, a naša publika je imala priliku da vidi otvorenu probu u okviru nedavnog 3. Beogradskog irskog festivala (održanog od 13. do 22. marta).
Osnivač Kolektiv teatra je Aleksandar Dunđerović, koji je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a doktorirao na pozorišnim studijama u Londonu. Predaje multimedijalno pozorište, režiju i glumu na univerzitetima u Irskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Brazili i Japanu. Od prošle godine je i gostujući profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Fril je najpoznatiji živi dramski pisac u Irskoj, gde ga zovu savremeni klasik, a puno je igran i u svetu.
„Ples sa bogovima“ je komad o porodičnim odnosima, gubitku posla i drugim univerzalnim temama. Prema rečima reditelja, jedno od centralnih pitanja je kako sačuvati ljudsku i duhovnu slobodu u doba krize, dok svi likovi žele da im se nešto lepo desi, pomalo kao kod Čehova.
Radnja ove tragikomedije dešava se 1936. godine u malom mestu u kojem zajedno živi pet neudatih sestara, a jedna od njih ima vanbračno dete. Njihov jedini brat, katolički sveštenik vraća se iz misije u Africi, promenjenih nazora, a uoči plesa za praznik žetve dolazi i mladi otac deteta.
Uloge igraju Slađana Vlajović, Milica Zarić, Biljana Maletić Zaverla, Nataša Marković, Anja Alač, Savo Radović i Ivan Tomić.
Predstava nema klasičnu scenografiju. Scensku viziju potpisuje reditelj, kostime i stajling Ana Kolbijanova, gošća iz Ukrajine, multimedijalni dizajn Mateja Ristić, a kameru Željka Krpetić. Koreograf je Marko Mićić, scenski pokret – Ana Roza de Ejzagvir Batler.
Dunđerović je sa Maricom Vukomanović i preveo dramu, kod nas ranije igranu (Atelje 212 i Narodno pozorište Sombor) pod naslovom „Ples na praznik Lunase“.

Povezana vest:  Zijah Sokolović u Pančevu radi na predstavi za decu Kraljica leptira