Moderno doba svedoči pojavi pojedinaca na čelu evropskih država koji su često u svojim rukama imali neograničenu vlast i radili šta im se prohte ne obazirući se na posledice, ali i onih koji su svojom vizijom doprineli svetloj budućnosti kontinenta. Nova knjiga Ijana Kerša „Ličnost i moć: Graditelji i uništitelji moderne Evrope“ jeste ubedljivo, oštroumno i nadahnuto nastojanje da se razumeju ti vladari, kako oni koji su delali na svetskoj pozornici tako i oni čiji se uticaj više ograničavao na države na čijem su čelu bili.

Povezana vest:  Razgovor o knjizi "Voli bez zadrške" 14. februara

Šta je to u vezi s njima i s vremenom u kojem su živeli što im je omogućilo da u svojim rukama često imaju nesputanu moć? I šta je dovelo do okončanja te ere? Keršo razmatra različite tipove karaktera, od Lenjina, Hitlera, Staljina, Musolinija, Čerčila i De Gola, preko Adenauera, Franka i za nas uvek interesantnog Tita do Gorbačova, Margaret Tačer i Kola. Oslanjajući se na svoje izuzetno znanje, Keršo istražuje kako su ličnosti koje su se međusobno izrazito razlikovale koristile moć.

Povezana vest:  Uskoro 24. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

Ijan Keršo je britanski istoričar, a njegov rad je usmeren na istoriju Nemačke dvadesetog veka. Smatra se za jednog od vodećih stručnjaka za istoriju nacizma, a najpoznatiji je po dvotomnoj biografiji o Hitleru, koja se smatra najpotpunijom biografijom do sada. Objavio je veliki broj istorijskih knjiga i radova, a na temu nacizma je snimio i dve dokumentarne serije za BBC.

Povezana vest:  Izložba o Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije

„Ličnost i moć: Graditelji i uništitelji moderne Evrope“ Ijana Kerša u prodaji je od petka, 17. maja u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.