Naučni piknik pod sloganom MISLI ZELENO, održan 17. i 18. maja u organizaciji Festivala nauke, u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, posetilo je više od 5.000 Beograđana i gostiju iz drugih gradova. U ovoj zelenoj oazi u srcu grada okupio se veliki broj đaka sa svojim nastavnicima i profesorima, ali i porodica koje su deo svog vikenda rešile da provedu uz uzbudljivu naučnu zabavu. Posetioci su mogli da posete 18 interaktivnih naučnih prezentacija, radionica i izložbi sa 130 naučnih komunikatora. Partner Naučnog piknika je kompanija  Yettel, a ulaz na sve programe bio je besplatan.

Najveću pažnju posetilaca privukle su interaktivne postavke Šumarskog fakulteta, kroz koje su posetioci mogli da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava, sa  brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar i na drveću, načinima na koje se određuje starost drveta i pričama koje nam pričaju godovi o klimatskim promenama, ali i sa  važnošću biodiverziteta. Veliko interesovanje izazvala je interaktivna postavka Biološkog istraživačkog društva Josif Pančić Univerziteta u Beogradu, o načinima komunikacije između svih živih bića, improvizovano igralište Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba – ASAK, gde su najmlađi speleolozi bili u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću, kao i atraktivni fizičko-hemijski šou „Eskplodirajuća otkrića“ Milana Popovića, u kome su kao dobrovoljci ušestvovali i mališani, otkrivajući čudesni svet fizike i hemije kroz pirotehnički spektakl.

Povezana vest:  Koloseum i fontana di Trevi pod snegom

Posetioci svih uzrasta mogli su da kroz interaktivne postavke i radionice saznaju kako se priroda brani znanjem, rešavaju ekološke zadatke, učestvuju u radionicama i akcionim igrama, steknu nova saznanja o vodi kao izvoru života i klimatskim promenama, učestvuju u atraktivnim VR avanturama, kao i u mnogim drugim programima.

Partner manifestacije Yettel predstavio se pričom “ŠUMA.net” o čudesnim, biljnim jezicima, koji smo tek počeli da otkrivamo i neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu. Ball Packaging Europe zajedno sa međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa” kao prijatelj ovogodišnjeg Naučnog piknika, na edukativan i zabavan način približio je najmlađima značaj reciklaže aluminijumskih limenki. “Eko Bioskop” jedinstveni šumski bioskop, doneo nam je ostvarenja iz čuvene National Geographic produkcije na veliki ekran među drvećem.

Povezana vest:  Predrag Đuknić oduševio publiku u Madridu na Wannabe Brides sajmu venčanja

Ceo program odvijao se tokom dva dana, u petak i subotu od 11 do 19 časova, a svi sadržaji bili su u potpunosti besplatni su za sve posetioce.

Manifestaciju su podržale kompanije Yettel, Ball Packaging Europe, National Geographic, RNIDS, Nemačka ambasada i Messer Tehnogas.

Foto: Tamara Stojanović