Stilske-igre„Stilske igre“ – drugačije čitanje „Gavrana i lisice“

Izdavačka kuća Kreativni centar objavila je moderno čitanje basne „Gavran i lisica“ koje je priredio, osmislio, zamislio i kao „Stilske igre“ napisao Simeon Marinković a ilustrovao Dušan Pavlić.
„Stilske igre“, objavljene u okviru biblioteke Različak, nude čitaocu priču o lisici i gavranu u formi vesti (i vesti iz žute štampe), deseterca, pričanja šumara, političara, učitelja, lekara, kao haiku, sonet ili elegiju, obrađenu na romantičan, satiričan, lirski, filmski način…
Beskrajno simpatično, duhovito, pametno, „Stilske igre“ su štivo u kome će uz decu uživati i roditelji.
Marinković je Tanjugu rekao da mu je inspiraciju dala Kenoova knjiga „Stilske igre“. U dugogodišnjem radu sa đacima i sa studentima srpskog jezika i književnosti uverio sam se da su ovakvi tipovi vežbi vrlo plodotvorni. Ovakve i slične vežbe koristio sam i kasnije u udžbenicima za srpski jezik kao autor, baš na primeru basne „Gavran i lisica“.
Želja mi je bila da ideju razvijem i pretočim u knjigu koja takođe može da bude podsticaj za stvaralaštvo, rekao je on.
Na kraju knjige je pod poglavljem „Stvaralački izazovi“ čitaocima ostavljeno nekoliko praznih stranica da dovrše dramski tekst, napišu neki svoj.
Uz sjajan tekst našeg istaknutog autora za decu, knjigu dopunjuju i odlične ilustracije Pavlića koje su dovoljno moderne za 21. vek a sa „šmekom“ ilustracija iz dečjih knjiga 20. veka.
„Neke slike, likovi i scene verovatno strpljivo godinama čekaju u meni. Kada dobijem taj poseban tekst za buduću knjigu, slike same počnu da iskaču iz olovke na papir. Ovakvi tekstovi su po meni neiscrpna isnspiracija i divna igra za svakog crtača“, rekao je Pavlić.

Povezana vest:  Draganu Velikiću svečano uručena Ninova nagrada