NOC KNJIGE danasKnjige se (i dalje) kupuju – barem u Noći knjige

Dok tokom Noći muzeja vladaju gužve na ulicama, dok večerašnja noć knjige, koju po 10. put organizuje lanac knjižara „Delfi“ sa izdavačkom kućom „Laguna“ i njenim klubovima, protiče bez uličnčne vreve jer se sve odvija u knjižarama koje su jasno obeležene balonima.
Besprekorna organizacija i odlično obaveljeni marketing, pre pocetka ove manifestacije, koju prate razna iznenađenja i brojni pokloni sponzora, pokazala su svoj erfekat, jer u svim knjižarama u Beogradu i u 11 gradova širom Srbije, kaoi klubovi čitalaca u Crnoj Gori i Republici Srpskoj više su nego zadovoljni posetom i efektima prodaj jer kupci uglavnom dolaze spremni sa spiskovima.
Ideja da Noć knjige počne,a to znači da počnu da važe popusti prilikom kupovine ove godine je počela sat ranije već u 17 sati, a trajaće dva sata duže umesto do 22, do ponoći.
Kako je za Tanjugu kazala dikertor Službe marketinga Ana Marković, „dirigent“ ove dobro organizovane manifestacije, kupci su veoma dobro reagovali na tročasovno produžavanje prodaje, jer ne moraju da čekaju do 18 sati da bi počela, a njima je radno vreme završeno u 19, kao i to da su produžili trajanje do ponoći, jer tako mogu otići kući, odmoriti se i zatim na miru otići da pazare.
Ona je podsetila da su se kupci izveštili i trude se da dođu rano ili u kasne sate i tako sada u „špicu“, koji je nekada vladao od 19 do 21 sat, a gužve su na na blagajnama bile veoma duge, sada toga nema već je priliv kupaca ravnomeran, ali kontstantan.
Marković nam je kazala da je početkom Noći knjige zapažena dama koja je iz knjižare izašla sa četiri kese u kojima je imala 15 knjiga i njoj je pripao poklon iznenadejnja – skupocena kutija sa kompletnom šminkom kompanije „Avon“.
Kao i svake godine najveća navala je na knjižaru „Delfi“ u SKC, jer tu je i najveći izbor posebno stranih knjiga, na koje se daje 20 odsto popusta kao i na knjige 50 drugih izdavača.
Za „Lagunine“ knjige važi popust od 25 odsto za jednu knjigu, 30 za dve ,35 za tri, a za četiri i sve preko toga čitavih 40 odsto.
Kupci su već prokomentarisala da su to veće mogućnosti uštede nego na oktobarskom sajmu, jer treba platiti ulaznice, a popusti uglavnom ne prelaze crtu od 30 odsto.
Nju posebno veseli što su pred knjižarom u SKC početak „Noći“ najviše čekali mladi, jer to je znak da knjiga ima budućnost, a ranijih godina je bilo više starijih kupaca.
Imponuje joj obaveštenost kupaca koji su uglavnom znali šta i gde da traže što žele da kupe i koliko im za to treba novca.
Uprkos krizi, istakla je Marković, ova manifestacija pokazuje stalnu tendenciju jačanja i to su prepoznali i drugi izdavači koji se u sve većem broju priključuju Noći knjige jer imaju bolju prodaju pošto ima dosta kupaca kojima je jednostvanije da na jednom mestu dođu do svih knjiga koje žele da kupe.
Ona je kazala da su i prvi izveštaja iz drugih gradova (ukupno ima 27 prodajnih mesta) pozitivni jer kupovina je na istom nivou kao prošle godine,ali konačni rezultati se mogu očekivati tek sledeće sedmice.
Prema nekim procenama, u knjižari u SKC u proseku se kupuje oko 10 naslova, što bi značilo da će broj naslova biti veći nego ranijih godina jer cene knjiga nisu bitno porasle.
Specijalni programi organizovani u svim knjižrama unose prazničnu atmosferu i stvaraju dobro raspoloženje, što takođe deluje podsticajno na kupce i grantuje im da se neće dosađivati dok čekaju da dođu do blagajni, koje su veoma dobro oranizoivane i maksimalno smanjuju vreme čekanja.
Zanimljivo je bilo posmatrati reakciju publika kada se ispred knjižare „Lagune“ u Knez Mihailovoj ulici pojavio Nele Karajlić u unapred najavljeno vreme da potpisuje svoju autobiografiju „Fajront u Sarajevu“ koja za sada izgled ada će biit najprodavanije delo domaćeg autora u ovoj noći.
Domaćin mu je ispred izloga bio Inspektor Blaža koji je preko zvučnika obaveštavao šetače da im se pruža prilika da po promotivnoj ceni od samo 499 dinara dobiju knjigu koja ima čak 400 strana i uz to i potpis autora pa i priliku da se slikate sa njim.
Bilo je zabavno posmatrati kako se formira red da se uđe u knjižaru i kupi knjiga sa kojom se onda dolazilo Karaljliću da je i potpiše. On je, inače kada je stigao i video da ga „raja“ čeka, priznao da je iznenađen inače bi poveo bend da im nešto i otpeva. Mogla su se videti ozarena lica nakon što su zamolili za autogram jer im je duhoviti Karajlić pisao i posvete u svom maniru. (Jedna dama se pohvalila da joj je upisao svoj broj telefona).
Urednica redakcije „Lagune“ Nina Kebin koja dežura svake godine od kada je pokrenuta akcija da se drže godišnje dve „Noći muzeja“ (decembar-jun) tvrdi da su ove manje-više jednako posećene, jer se u decembru kupuju knjige za praznične poklone, a letnja Noć je prilika da se snabdeju za odmore.
Ona je primetila da se kupuju knjige svih žanrova, a iznenadilo ju je da sekcija u kojoj su detekitvski romani privlači više žena kupaca, nego muškaraca.
Prema rečima Kebinove, traže se i skupe slikovnice koje, uz veliki popust, postaju pristupačne kao i luksuzni kompleti koji su po redovnim cenama znatno skuplji nego tokom Noći knjige.
Ona je primetila da su neki kupci dolazili tokokm prepodneva da bi bez gužve razgledali ponudu, tako da su, kada je počela Noć knjige, obavljali kupovinu maksimalno efikasno
Možda je najbolji primer dobrog poslovanja i snalažljivosti kupaca i prodavaca „Lagunina“ knjižara u blizu Depoa na Bulevaru kralja Aleksandra.
Tamo su mogle da se poruče knjige putem mejla, telefona ili da se dođe nekoliko dana ranije i načine paketi sa imenom kupca koji bi večeras samo došao da plati i odnese narucenu robu.
Knjiga je roba koju prati fama da ju je najteže prodati, ali Noć knjige je još jednoim potvrdila da u Srbiji ima knjigoljubaca, samo ih treba privući na pravi način.

Povezana vest:  Zoran Kesić, ekipa Njuz.neta i Biljana Srbljanović gosti prvog Freedom Art Festivala