festival 14. Dani orguljaOtvoren festival 14. Dani orgulja

Ovogodišnji 14. međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum – svečano je otvoren večeras u Katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru koncertom Hora i Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije, brojnih solista vokalnih umetnika, hrvatskog orguljaša Alana Kljajića i dirigenta Vladimira Kranjčevića.
Dobrodošlicu brojnim zvanicama i publici koja tradicionalno u ogromnom broju prati festival posvećen veličanstvenom instrumentu, orguljama, poželeo je nadbiskup Stanislav Hočevar.
Festival ove godine ima posebnu podršku Nadbiskupije povodom 100-godišnjice sklapanja Konkordata između Kraljevine Srbije i Svete Stolice i obeležavanja 90 godina ponovnog osnivanja Beogradske nadbiskupije.
Direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David istakla je da su kao organizatori ponosni što se održava festival jer su izuzetno teški uslovi, zbog publike koja ga toliko voli.
Program je ove godine mnogo kvaliteniji, svi izvođači rade bez honorara ili minimalnim a ministarstvo kulture je od svih različitih programa sa kojima smo konkurisali podržalo upravo festival Dani orgulja, kazala je David.
U slavu mira i razumevanja među ljudima, umetnosti koja spaja, u svečanoj atmosferi otvaranja festivala, nakon nekoliko decenija u Beogradu je izvedeno remek delo svetske muzičke literature, Pasija po Jovanu Johana Sebastijana Baha.
Gosti iz Hrvatske, orguljaš Kljajić i dirigent Kranjčević kao i brojni beogradski muzičari, izveli su u prepunoj Katedrali delo izuzetne lepote i složenosti koje je zasijalo u punom sjaju zahvaljujući izvanrednim orguljama u Katedrali.
Iskusni orguljaš u ulozi glavnog naratora, vodio je kroz zgusnuto tkanje Bahove Pasije, muke Hristovog stradanja, kroz neobični sudski proces čoveku koji se pribija na krst.
Iako na kraju sezone, punim žarom ovo zahtevno barokno vokalno-instrumentalno delo tumačili su Hor i Simfonijski orkestar RTS, solisti Snežana Savičić (sopran), Nataša Jović Trivić (mecosopran), Dejan Vrbančič (tenor i Evangelista), Nebojša Babić (bariton), Goran Krneta (bas), predvođeni iskusnim dirigentom Kranjčevićem, nekadašnjim šefom Muzičke produkcije RTB(1988-1991).
Hrvatski dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od 1978. godine, a od 2000. godine je u zvanju redovnog profesora u trajnom zvanju, Kranjčević je kao dirigent nastupao sa svim velikikim orkestrima u regionu. Kao pijanista i dirigent, samostalno i sa ansamblima je gostovao u evropskim zmeljama, ali i Kini, Kubi, Severnoj Koreji i bivšem Sovjetskom Savezu. Kao dirigent je snimio oko 5 hiljada minuta trajnih snimaka za radio i televiziju, oko 20 gramofonskih ploča i 20 kompakt diskova.
Bahovu Pasiju po Jovanu dirigovao je u varaždinskoj katedrali na Varaždinskim muzičkim svečanostim pre pet godina sa orkestrom Kamerata Serbica. Večeras ovo delo prvi put je izvedeno na festivalu Dani orgulja u Beogradu zahvaljujući saradnji sa Muzičkom produkcijom RTS koja se hrabro prihvatila velikog projekta.
Na 14.Danima orgulja do 2.jula nastupiće ugledni izvođači iz zemlje i inostranstva, koji će znatiželjnu beogradsku publiku uvesti u svet muzike romantičarskih kompozitora, ranog baroka, ali i u muzički opus savremenih autora.
U petak, 27. juna u Katedrali Blažene Đevice Marije nastupiće ugledna umetnica i pedagog iz Azerbejdžana Rasima Babajeva koja će pored standardnog repertoara izvesti i dela savremenih azerbejdžanskih kompozitora.
Na istom mestu 30.juna resital će održati orguljašica iz Koreje Šin Jang Li, a 1. jula orguljaš iz Nemačke Martin Šmeding.
U Crkvi Svetog Antuna nastupiće srpska orguljašica Lana Jelenković uz barokni ansambl a na zatvaranju festivala u sredu, 2.jula Duo Milica Sabljić, orgulje i Igor Lazić, horna.
Letnja škola orgulja koja tradicionalno prati festival, ove godine će biti skraćena ali će pružiti mogućnost mladim orguljašima da se usavršavaju na master klasama Babajeve i Šmedinga.

Povezana vest:  Muzej Akropolja najposećeniji u Grčkoj