pozoriste_maskeGostovanje španske pozozrišne trupe u teatru „Boško Buha“

 

Španska pozorišna trupa „Hose Maja“ izvešće sutra u beogradskom pozorištu „Boško Buha“ predstavu „Žena na silu“ Tirsa de Moline, u režiji Hose Maje Kortesa, najavljeno je iz Instituta Servantes.

Komad „Žena na silu“ je jedan od najboljih dela španskog klasičnog teatra, a potpisuje je značajan utemeljivač španske komedije. „Žena na silu“ pripada žanru komedije zapleta, koju je De Molina razvijao u komadima poput „Don Hil sa zelenim pantalonama“, ali sa jednom velikom razlikom – u ovoj predstavi glavna junakinja se prerušava u muškarca, ne da bi uhvatila udvarača koji ne želi ili ne može da ispuni obećanje o braku, već da bi uhvatila čoveka koga nikada nije videla.

Povezana vest:  Nakon „Pedeset nijansi" novi roman E L Džejms od septembra u prodaji

Ovo je jedna od retkih komedija španskog „zlatnog doba“ gde se ženski likovi ne ponašaju sa ciljem da spasu svoju čast i poštenje, okaljane i upropašćene od strane nekog udvarača.

Protagonistkinja komada „Žena na silu“ ruši pravila i ide ispred svog vremena, delujući na jedan način koji je humaniji, inteligentniji i kreativniji od onog koji je bio dozvoljen ženama tog doba.

Povezana vest:  Priručnik za roditelje „Ako je zima, nije lav“ Linde Okeson Makgurk u prodaji

Iako je karakter dela u osnovi komičan, ispod površine apsurdnog sveta kojim se kreću junaci, nalazi se duboko razmišljanje o prirodi vere i razuma.

Beogradska publika će imati retku priliku da uživa u predstavi na španskom jeziku koja na sceni oživaljava Španiju 17. veka.

Gostovanje kompanije Hose Maje realizovano je u saradnji pozorišta „Boško Buha“ sa Institutom Servantes i ambasadom Španije u Beogradu, a besplatne ulaznice mogu se podići na biletarnici beogradskog teatra.

Povezana vest:  Proglašeni pobednici regionalnog konkursa “Young Balkan Designers”