iza_kulisa_1

U MUZEJU NARODNOG POZORIŠTA OTVORENA IZLOŽBA „IZA KULISA“

Izložba fotografija „Iza kulisa“, fotografa Marka Risovića, otvorena je u petak 2. novembra u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.
Autori postavke, koja se priređuje povodom šest godina izlaženja časopisa „National Geographic“ na srpskom jeziku, su Zorica Janković, kustos Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu i Igor Ril, glavni urednik časopisa „National Geographic“ Srbija.
U ime Kuće i v.d upravnika Dejana Savića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju zbog ranije ugovorenih umetničkih obaveza, prisutne je pozdravio pomoćnik direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dragan Stevović.
On je kazao da mu je veoma drago što jedan tako renomiran časopis, kao što je Nacionalna geografija, priređuje izložbu upravo u Muzeju Narodnog pozorišta.
Stevović je posebno skrenuo pažnju na tekst „Iza kulisa“, objavljen u najnovijem broju ovog časopisa, ističući da bi mogao da bude „jedan dodatak katalogu izložbe zato što se u njemu mogu pročitati zanimljivosti koje prate proces stvaranja predstave, a koji publika najčešće nema prilike da vidi“.
Kustoskinja Janković je ocenila da Risović „na čudesni način otkriva sliku života iza scene, upotpunjujući nam ličnu predstavu kompleksnosti pozorišnog stvaralaštva“
– Jedna fotografija govori više od 1.000 reči, poznata je maksima kojom smo se rukovodili kada smo se odlučili da pozorišnoj publici prikažemo živote iza scene, odnosno atmosferu u kojoj se realizuju predstave nacionalnog teatra. Zbog toga smo pozvali u goste svetski poznati i priznati časopis Nacionalnu geografiju da svojim umećem, našim posetiocima, putem fotografije, stvori mogućnost da dožive iluziju sopstvenog prisustva u realizaciji pozorišnih predstava – kazala je ona.
– Postoje neki tajnoviti svetovi skriveni od oka običnog posmatrača. Potrebna je radoznalost, otvorenost prema novim iskustvima i opravdanje u vidu foto aparata, da bi se zavirilo iza zavese i uživalo u iznenađenjima koja nam ti svetovi nude – istakao je Risović i naglasio da se život u pozorištu odvija neprekidno, na sceni i van nje, kroz stalno preplitanje svetlosti i tame, komedije i drame, i kroz male stvari koje predstavljaju tek fragmente na pozornici univerzuma.
– Ovo je priča koja počinje da teče onda kada se pređe ta nejasna granica na kojoj prestaje pozornica a počinje stvarni život pozorišta – dodao je Risović koji je dobitnik brojnih nagrada i priznanja i stalni saradnik srpskog izdanja časopisa „National Geographic“.

Urednik časopisa Igor Ril zahvalio se Narodnom pozorišu i svim prisutnima, i tom prilikom podsetio da je „Nacionlna geografija“, kada se pre šest godina „otisnula na pučinu i započela ovo divno putovanje u žutom okviru, donela mnoga znanja i izuzetne slike iz svih delova sveta, ali i iz našeg neposrednog okruženja“.
– Vetrovi su nam uglavnom bili naklonjeni u dokumentovanju života u svim njegovim oblicima, a danas predstavljamo život pozorišta skriven od očiju publike, zahvaljujući fotografu Marku Risoviću – rekao je on i proglasio izložbu otvorenom.
Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 20. novembra.

Povezana vest:  U Kući Đure Jakšića danas boemska poezija