matija_beckovicMatiji Bećkoviću pesnička nagrada „Petrovdanski vijenac“

 

Književnik Matija Becković dobitnik je nagrade „Petrovdanski vijenac“ za 2009/2010 godinu, koja se četvrti put dodeljuje u okviru manifestacije „Kalinovački poetski vijenac“ u Republici Srpskoj, saopštio je danas žiri.

Žiri u sastavu: Jovan Delić (predsednik), Ranko Popo vić i Dragan Hamović, doneo je jednoglasnu odluku da ova pe snička nagrada pripadne Bećkoviću za knjigu pesama „Put kojeg nema“, objavljenu u „Kolu“ Srpske književne zadruge u Beogradu prošle godine.

Povezana vest:  DANAS PREDSTAVLJEN FORT - FOND ZA OBNOVU I RAZVOJ TVRĐAVE

U obrazloženju žirija se navodi da je Bećović već decenijama među onim pesnicima po kojima se srpska poezija našega vremena prepoznaje, a u knjizi „Put kojeg nema“ „stiču se oba toka njegovog zrelog pevanja – onaj narativno-paraboličke prirode, sa drevnom mudrošću i aktuelnim temama, i onaj tok koji čine duže forme, poeme po kojima je unikatan“.

Povezana vest:  "Božanska komedija" otvorila regionalni pozorišni festival u Beogradu

-Smehotvorac kakvih je malo u srpskom pesništvu, Bećković i u ovoj knjizi daruje čitaocima nezamenljive trenutke duhovnog predaha i okrepljenja u vaskolikoj životnoj težini i beznađu naše istorije i svakodnevice – navedeno je u saopštenju žirija.

Nagrada „Petrovdanski vijenac“ sastoji se od venca „pe trovdanskog cveća“, povelje, kandila i novčanog iznosa.