tangoGvarnerius počinje sezonu interaktivnim predavanjem o tangu

Centar lepih umetnosti Gvarnerius počinje novu sezonu u petak, 5. septembra interaktivnim predavanjem o tangu pod nazivom „Tango korak dalje“.
Predavanje o tangu kao plesu, muzikalnosti i društvenom fenomenu održaće Beogradska tango asocijacija koja zajedno sa Gvarneriusom već 13 godina neguje tango kulturu u Srbiji i organizuje tango večeri još od 2003. godine.
Kako je najavljeno, Beogradska tango asocijacija počeće novu sezonu kurseva tanga u Gvarneriusu 14. septembra. Kursevi su prošireni i na školu argentinskog tanga, koju vodi Dragan Mikić, jedan od osnivača Beogradske tango asocijacije i pokretač škole tanga u Beogradu, kroz koju je do sada prošlo više od 1000 polaznika. Upis polaznika traje do 5. oktobra.
Na početku nove sezone u Gvarneriusu u subotu, 13.septembra koncert će održati jedan od najperspektivnijih mladih srpskih violončelista Damjan Saramandić.
Dobitnik brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima i muzičkim festivalima, Saramandić će prvi put nastupiti u Gvarneriusu. Na programu će biti dela Bramsa, Šostakoviča i Šumana koja će izvesti uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.
U subotu, 20.septembra je otvaranje novog ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ koji je pokrenut 2012.godine.
Na prvom koncertu novog ciklusa nastupiće pijanistkinja Julijana Mijalković koja se sa klavirom druži od svoje pete godine. Njeno školovanje koje je po završetku osnovnih studija na FMU, nastavila u Berlinu, na Hoćsćule fur Musik ?Hanns Eisler?, prate brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i stipendije i uspešni nastupi.
U petak, 26.septembra u Gvarneriusu u ovom ciklusu nastupiće mlada pijanistkinja Aleksandra Dragosavac koja niže uspehe na takmičenjima i jedan je od najuspešnijih studenata u svojoj generaciji na FMU.
Muzički vikend u Gvarneriusu u subotu, 27. i nedelju, 28.septembra rezervisan je za master klas i koncert pijanistkinje Marine Horak, dobitnice brojnih priznanja, među kojima je i prestižna Betetto nagrada, a već decenijama ostavlja značajan trag na međunarodnoj koncertnoj sceni.
Uz brojne uspešne nastupe i saradnje sa najistaknutijim muzičarima i orkestrima današnjice, veliki deo svog vremena posvećuje i pedagoškom radu i promociji talentovanih mladih umetnika.
U ponedeljak, 29.septembra je koncert dve mlade umetnice Bojane Jovanović, violina i Bojane Dimković, klavir.Prva duetska saradnja dve Bojane, koje već godinama beleže uspehe na srpskoj i međunarodnoj koncertnoj sceni, predstavlja poseban izazov ali i zadovoljstvo.
U konceretni program uvrstile su dela Mocarta, Betovena i Debisija, njihovog omiljenog muzičkog autora, najavio je Gvarnerius.

Povezana vest:  Novi roman Vladimira Kecmanovića „Kad đavoli polete“ pred čitaocima od 20. oktobra