jednostavne-price-korice

„Jednostavne priče“ Lazara Ristovskog od srede, 12. avgusta u prodaji

Glumca Lazara Ristovskog upoznali smo kao pisca čitajući romane „Belo odelo“ i „Kako sam dobio Oskara“. Ovog puta pisac Lazar Ristovski nam se predstavlja kroz „Jednostavne priče“ koje je pisao poslednjih desetak godina.

Ove priče su sećanja, uspomene, priče o malim ljudima koji ravnopravno čine deo velikog kosmosa. Junaci priča imaju svest o sebi, ali nisu jači od sudbine koja im je pisana. Iz priča Lazara Ristovskog izbija empatija prema običnim ljudima, humor, poznavanje ljudskog roda i svoje sredine, a pisac ima i smisao za obrt. Zbirka velikog srpskog glumca sadrži trinaest zanimljivih priča ispričanih na jednostavan način.

Povezana vest:  Novi roman u krimi seriji o inspektoru Valanderu

Prevashodno poznat po filmskom stvaralaštvu, Ristovski u pisanju pronalazi ono što mu film ne pruža. Usamljenost. „Pisanje je povlačenje u ložu iz koje se svet bolje vidi. Pisac posmatra, ali ujedno i kreira ono što će videti. Ta mogućnost je uzbudljiva, zar ne?“, smatra Lazar Ristovski, koji piše dugo, ali objavljuje retko, pa je i ovo retka prilika da se upoznamo sa njegovim književnim stvaralaštvom.

Povezana vest:  Produženo trajanje izložbe, italijanska zbirka afričke umetnosti u Beogradu do kraja oktobra

Ristovski ne voli o sebi da govori kao o piscu, već kao o „čoveku koji priča priče“. „Moje priče su ispričane na jednostavan način, kako su se nekada pisale i pričale priče, dok još nije bilo televizije i interneta. Kada se pripovedaču verovalo i kada se on slušao sa pažnjom i punim poverenjem da je ono što priča ‘živa istina’.“

Povezana vest:  Izložba slika Fride Kalo u Berlinu

I na kraju ima poruku za svoje čitaoce: „Moje priče su jednostavne, istinite i ljudske. U njima su tuga i humor pomešani kao i u životu. Ako ih budeš čitao otvorenog srca, verujem da ćeš pronaći i sebe u nekoj od njih.“

„Jednostavne priče“ Lazara Ristovskog možete pronaći od srede, 12. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.