plakat 21. Medjunarodnog festivala pozorista za decu u Subotici horizontalni Deca u svetu elektronike – konferencija na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Pored takmičarskog programa u okviru kojeg će biti predstavljene najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta, tokom predstojećeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (21-26. septembar) biće održana i naučna konferencija pod nazivom „Deca u svetu elektronike“.
Ovaj naučni skup deo je 6. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta (počeo 2009. godine) koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.
Za ovogodišnju konferenciju prijavljena su čak 34 rada iz 17 zemalja, od kojih je odabrano 15 koji će biti predstavljeni u Subotici od strane svojih autora.
Autori odabranih radova dolaze iz Meksika, Velike Britanije, Nigerije, Rusije, Crne Gore, Irana, Bugarske, Mađarske, Poljske, Hrvatske i Srbije.
Između ostalih, biće predstavljeni zanimljivi radovi kao što su Tačskrinovi, mala deca i pozorište: pozorište za decu kao mobilna aplikacija (doktorand Ben Flečer-Votson, Velika Britanija), Povratak izgubljenih heroja. Latinoameričko dete i elektronske igrice (Ignacio Larios, Meksiko), Elektronske lutke u teatru za decu (prof. dr Radoslav Lazić, Srbija), Kad Romeo i Julija četaju. Elektronički mediji u suvremenom kazalištu za djecu (prof. dr Livija Kroflin, Hrvatska) i drugi.

U cilju kritičkog promišljanja pozorišta za najmlađe, na konferenciji „Deca u svetu elektronike“ predviđene su sledeće teme:
• Teorije igre i igara kao osnovna inspiracija u pozorištu za decu;
• Pozorišna umetnost nasuprot filmovima i TV programima (za decu);
• Obrazovna uloga elektronskih igara (za decu);
• Elektronski i drugi mediji u savremenom pozorištu (za decu).

Povezana vest:  Opera „Parsifal" 2. marta u bioskopu „Cineplexx"

Konferencija će se održati od 22. do 24. septembra, u Medija centru Hotela Patria (svakodnevno od 15 do 18h). Biće obezbeđen simultani prevod (engleski, ruski i španski). Radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Na čelu projekta Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti se do ove godine nalazio poljski akademik Henrik Jurkovski, uz asistenciju mr Miroslava Radonjića, pozorišnog kritičara i teatrologa iz Novog Sada, Srbija. Od 2014. vodeću ulogu preuzima prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore. Nosioci projekta su Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici (Otvoreni univerzitet Subotica) i Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada.

„Pet sesija Foruma dalo je značajne rezultate koji bi mogli da posluže kao osnova za nastavak njegovog rada i istraživanje mnogih aspekata pozorišne umetnosti za decu. Saopštenja koja su izložena tokom sesija i koje su zajednički objavili Festival i Pozorišni muzej Vojvodine predstavljaju istinsko blago za svakoga ko se bavi izučavanjem ovog predmeta. Tokom naših sesija razmatrali smo tendencije u savremenom pozorištu za decu, čiji su nosioci brojni talentovani umetnici iz mnogih zemalja sveta, analizirali smo razne oblike dečje umetnosti i pozorišne umetnosti za decu. Objavljeni radovi i sećanje na festivalske predstave intelektualna su baština naše petogodišnje saradnje. Srećan sam i ponosan što sam imao priliku da vodim ovu aktivnost i da u njoj učestvujem. Kucnuo je čas kada sam iz ličnih razloga primoran da napustim mesto na čelu Foruma, koje prepuštam prof. Siniši Jelušiću čije je duboko interesovanje za umetnost za decu potvrđeno njegovim kontinuiranim učešćem u radu Foruma. Nadam se da će on u rad Foruma uneti novu energiju, uz pomoć Saveta Foruma, pre svega g. Miroslava Radonjića, koji je svojim savetima i kritičkim komentarima bio podrška i u mom radu. Zahvalan sam gospodinu Slobodanu Markoviću kao i svima drugima (uključujući g. Oliveru Mudrinić) što su mi pružili priliku da stvorim i vodim Forum. Zahvalnost upućujem i svim učesnicima naših naučnih sesija koji su nam darovali svoje znanje i osetljivost za pozorište za decu. Uz reči zahvalnosti želim vam još mnogo izuzetnih susreta u sjajnoj prijateljskoj atmosferi koju uvek pružaju grad Subotica i oni koji njime upravljaju“, kaže prof. dr Henrik Jurkovski, autor projekta Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti.

Povezana vest:  CLIO MARATON u četvrtak, 16. maja u Domu kulture „Studentski grad"

Kompletna lista radova odabranih za izlaganje ove godine:
1. Igra i lutka ili o moći mašte, prof. dr Siniša Jelušić, Crna Gora
2. Interaktivno pozorište lutaka – teorija digitalnog spektakla novih tehnologija, prof. dr Velimir Velev, Bugarska
3. Učešće u radnji. Paralelni mehanizmi dramskog dela i elektronskih igara, prof. Danijel Golden, Mađarska
4. Povratak izgubljenih heroja. Latinoameričko dete i elektronske igrice, Ignacio Larios, Meksiko
5. Doba automata, prof. dr Boris Goldovski, Rusija
6. Pozorište za decu i tinejdžere u „fluidnom modernom svetu“, prof. dr Eva Tomaševska, Poljska
7. Praksa i teorija igre kao inspiracija i polazište inscenacije za bebe do 36 meseci, mr Marijana Petrović, Srbija
8. Povratak pozorišta (za decu) deci, prof. dr Milan Mađarev, Srbija
9. Elektronske lutke u teatru za decu, prof. dr Radoslav Lazić, Srbija
10. Tačskrinovi, mala deca i pozorište: pozorište za decu kao mobilna aplikacija, doktorand Ben Flečer-Votson, Velika Britanija
11. Kad Romeo i Julija četaju. Elektronički mediji u suvremenom kazalištu za djecu, prof. dr Livija Kroflin, Hrvatska
12. Razlike i sličnosti u svrhovitosti elektronskih igara u poređenju sa pozorišnim igrama i kreativnom dramom kada je reč o povećanju kreativnosti, s fokusom na individualnost dece, mr Pupak Azimpur Tabrizi, Iran
13. Interakcija u pozorištu za decu i elektronskim igrama, mr Geza Balog, Mađarska
14. Pozorišna umetnost, filmovi i televizijski programi za decu u Nigeriji: ocena, mr Pamela Udoka, Nigerija
15. Pozorišna umetnost nasuprot filmovima i TV programima (za decu), prof. dr Marina Milivojević Mađarev, Srbija

Povezana vest:  Novi naslovi izdavačke kuće "Pčelica"

21. Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 21. do 26. septembra u Subotici. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.
Težište ovogodišnjeg Festivala biće na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje će biti predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona Vera u lutku u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave Pekara Mišmaš ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.