kokan mladenovic atelje 212Kokan Mladenović sprema pozorišnu adaptaciju „Dogvila“

Reditelj Kokan Mladenović priprema pozorišnu adaptaciju scenarija i filma „Dogvil“ Larsa fon Trira, a projekat će biti predstavljen 5. septembra u okviru Pančevo film festivala.
Muziku komponuje Marko Grubić, koji će biti koproducent, zajedno sa Ivanom Lalićem (Mikser House), Zdravkom Vulinom (SKC Novi Sad) i Nenadom Maletinom (Dom omladine Pančevo).
Pozorišna adaptacija prati priču glavne junakinje Grejs koja beži od gangstera i spas pronalazi u naizgled idiličnom gradiću Dogvil, ali će ubrzo na površinu te idealizovane zajednice izaći frustriranost, zatvorenost i agresivnost koja se krije u svakom njenom žitelju, a Grejs će postati žrtva onih kojima je htela da pomogne i u čiju je ljudskost i dobrotu poverovala, navodi se u najavi.
Ono što autore predstave „Dogvil“ najviše zanima je upravo ta „specifična psihologija izolacije koja dugoročno ostavlja posledice na psihu svakog pojedinca u izolovanoj zajednici“.
Predstava se bavi graničnim stanjima društvenog ponašanja i individualne psihologije, postavljajući pitanja: jesmo li se, decenijama izolovani od normalnog života, nakon ratova, sankcija i zabluda pretvorili u stanovnike Dogvila, treba li nam pomoći, ili nas se plašiti, jesmo li u stanju da ikada više budemo deo normalnog sveta, postoji li, uopšte, taj „veliki svet“ ili se i on, poput nas, pretvorio u jedan globalni Dogvil, gde su međe između empatije, razumevanja, moralnosti i nagonske samoodbrane od zla.
Forma izvedbe kreće se tankom linijom između koncerta, pozorišne predstave i filma. Na bini su tri muzičara, glumica i glumac, a narativ se predstavlja glumom, koncertnim izvođenjem, ali i interakcijom sa videom, odnosno filmskim scenama na velikom projekcionom platnu, koje dominira scenografijom, navodi se u najavi projekta.

Povezana vest:  Knjiga pesama za mališane "Januar u žirafi" Dejana Aleksića u prodaji od 12. marta