narodni_muzejSvečanost povodom godišnjice Narodnog muzeja u Beogradu

 

Dan Narodnog muzeja u Beogradu, koji ove godine proslavlja 166 godina postojanja, biće obeležen 10. maja svečanosću na kojoj će posetioci moći da se podsete najbitnijih proslogodišnjih izložbi i projekata te ustanove.

Kako je danas saopštio Narodni muzej, u kojem će svečanost biti održana, tom prilikom biće uručene zahvalnice darodavcima i saradnicima Muzeja, kao i plakete zaposlenima koji u njemu rade 10, 20 ili 30 godina.

Povezana vest:  Bečka umetnička jesen 2018.

Biće uručene i nagrade za najbolji diplomski rad u oblasti arheologije.

Povodom obeležavanja Dana Narodnog muzeja, u Galeriji fresaka će iste večeri biti otvorena izložba „Studenica – osam vekova slikarstva“.

Stalna postavka Narodnog muzeja zatvorena je od 2003. godine, a 2007. završena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju muzejske zgrade na Trgu Republike, pod vođstvom arhitekte Milana Rakočevića.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe skulptura Riste Stijovića i direktan prenos na 2. programu RTS-a u četvrtak 5.5.2011. u 20 h

Usledile su javna polemika i brojne primedbe stručnjaka u vezi s projektnim rešenjima za rekonstrukciju, a krajem prošle godine imenovani su članovi ekspertskog tima za procenu održivosti projekta.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić najavio je krajem prošlog meseca raspisivanje javnog poziva za novo projektno rešenje, a prema njegovim rečima rekonstrukcija Muzeja mogla bi da počne do kraja godine, trajala bi 20 meseci i koštala „do 20 miliona evra“

Povezana vest:  Tajni dnevnik Adrijana Mola u produkciji Studija Centra