artepoveraIzložba dela iz Muzeja Mart u Palati Italija

 

Izložba „Arte Povera“, na kojoj će biti predstavljena dela iz kolekcija Muzeja Mart iz Roverta (Italija), biće otvorena 10. maja u Palati Italija u Beogradu.

U saopštenju organizatora se navodi da će na izložbi biti predstavljena neka od najznačajnijih dela istaknutih predstavnika pravca savremene umetnosti poznatog kao „Arte Povera“, među kojima su Boeti (Boetti), Kuneli (Kounellis), Matjači (Mattiači), Merc (Merz), Penone (Penone), Pistoleto (Pistoletto) i Zorio.

Povezana vest:  Laguna na Sajmu knjiga "Knjiga na Sajmu, Sajam u srcu"

Otvaranju izložbe u Palati Italija će prisustvovati predsednik Poslaničkog doma Italije Đanfranko Fini (Gianfranco Fini), predsednik Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i direktor Muzeja „Mart“ Gabrijela Beli (Gabriella Belli).

Pravac „Arte Povera“ nastao je polovinom 1960-ih i smatra se jednom od najznačajnijih pojava na umetničkoj sceni Italije u periodu posle Drugog svetskog rata.

Povezana vest:  „Utvara" Ju Nesbe stigla u naše knjižare

Takva tendencija je tradicionalne oblike umetničkog izražavanja zamenila novim formama koje bi se svakodnevnim jezikom mogle definisati kao „neumetničke“, a taj pravac je nadahnut željom za ponovnim otkrivanjem primarnih ljudskih vrednosti, osećajima za planetu Zemlju, prirodu, čistu energiju i istoriju.

Izložba će biti dostupna posetiocima i tokom „Noći muzeja“, 15. maja, a biće otvorena do 30. juna.

Povezana vest:  „Drvo života" Kristine Kovač u prodaji od petka